Sponsrat innehåll

ANNONS Renhållningen Kristianstad

”Allt brinner” – det synsättet måste vi fasa ut

Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Det bubblar av energi och engagemang kring miljöfrågan på Renhållningen Kristianstad. Förändringsarbetet genomsyrar hela företaget.

Något väldigt spännande håller på att hända på din återvinningscentral. Kanske du redan märkt av några förändringar. En sak är väldigt konkret: Avfallet delas in i mycket fler fraktioner, oavsett om det handlar om trä, plast eller något annat material.

Förändringsarbetet på Renhållningen Kristianstad inleddes på allvar förra hösten med utgångspunkt i tre olika delar: En kundenkät, plockanalys och personalens uppfattning och uppföljning dagligen i verksamheten.

Just delen om personalens bidrag är den kanske viktigaste delen för att lyckas bidra till ett mer hållbart samhälle på bästa sätt.

Adrian Björn jobbar nära kunderna och soporna. Han förklarar hur hans syn på det egna arbetet förändrats.

– Jag blir mer och mer engagerad och intresserad. Det är en viktig sak vi håller på med: Jag kan vara med och ändra inställning och beteende hos andra och jag kan styra materialen dit där de hör hemma bäst.

– Det är väldigt konkret. Det ger tillfredsställelse, man känner att man gör nytta. På riktigt.

Adrian Björn och Conny Månsson jobbar på Renhållningens återvinningscentraler och har varit engagerade i förändringsarbetet.
Adrian Björn och Conny Månsson jobbar på Renhållningens återvinningscentraler och har varit engagerade i förändringsarbetet.

 

Kollegan Conny Månsson kan bara instämma:

– Jobbet är mycket mer intressant idag när man ser effekten av det man kan göra. Man ser att folk blir mer och mer engagerade. Det är inte så länge sedan vi införde fyrfack där vi sorterar i åtta olika fraktioner hemma i bostaden.

– Många frågar om vad som händer med det de lämnar. ”Allt brinner” – det uttalandet måste vi fasa ut. Ja, vi eldade upp allt förr, idag sker det i helt andra stadier.

Personalen har satt upp ett mål om att vara bäst i Europa på att sortera sopor och avfall under nästa år. För att nå dit krävs ett gott samarbete med invånarna.

– Dialogen med kunderna är viktigast. Vi har en vision att vi ska öka dialogen, där kan vi göra störst förändring. Hur många containrar man har är inte lika viktigt.

– Om jag skapar en ökad förståelse hos ett par hundra per dag då anser jag att jag gjort ett bra jobb, säger Adrian Björn.

Conny Månsson slänger utsorterad mjukplast i en komprimator på återvinningscentralen i Tollarp.
Conny Månsson slänger utsorterad mjukplast i en komprimator på återvinningscentralen i Tollarp.

Mer information hittar du på Renhållningens hemsida: http://www.renhallningen-kristianstad.se/

Mer om Renhållningen Kristianstad:

http://www.kristianstadsbladet.se/nyheter/detektivarbete-och-300-ton-avfall-blir-populara-loppisfynd/