Annons
Nyheter

Allt fler stängda brittiska butikslokaler

Ekonomi • Publicerad 3 september 2020
Vakansgraden bland brittiska butikslokaler har i coronakrisen lyft till nästan 11 procent, den högsta nivån på över sex år. Arkivbild.
Vakansgraden bland brittiska butikslokaler har i coronakrisen lyft till nästan 11 procent, den högsta nivån på över sex år. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali AP/TT

Vakansgraden i brittiska butikslokaler ökade till 10,8 procent i juli, upp från 9,8 procent i januari, enligt statistik från företaget Springboard.

Andelen tomma butikslokaler är därmed på den högsta nivån sedan januari 2014 i landet, som drabbats hårt av covid-19-pandemin och under perioder stängdes stora delar av ekonomin ner för att bromsa smittspridningen.

Annons

Samma trend syns i konkursstatistiken, där kedjor som Laura Ashley, Debenhams, Oasis Warehouse, Cath Kidston och Monsoon/Accessorize har tagits över av konkursförvaltare i coronakrisen. Tusentals arbetstillfällen i sektorn har också försvunnit då ledande kedjor som Marks & Spencer, Boots och John Lewis stänger olönsamma butiker.

Värst utveckling har det enligt Springboard varit i London med omnejd, där vakansgraden ökat med nästan två tredjedelar.

Enligt Springboard ökade antalet konsumenter ute i butikerna för tredje månaden i rad i augusti, men nivån var 30,8 procent lägre än under samma månad i fjol.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons