Annons

Myhrers karriär över: "Tråkigt avslut"

André Myhrers slalomkarriär är över – utan ett sista åk. I stället slutade det med tre raka inställda tävlingar.
Alpint • Publicerad 12 mars 2020
Svensken André Myhrer skulle ha kört sin sista tävling i karriären i Kranjska Gora – men nu är karriären över. Arkivbild.
Svensken André Myhrer skulle ha kört sin sista tävling i karriären i Kranjska Gora – men nu är karriären över. Arkivbild.Foto: Martti Kainulainen
André Myhrer med sin guldmedalj från OS i Pyeongchang 2018.
André Myhrer med sin guldmedalj från OS i Pyeongchang 2018.Foto: Pontus Lundahl/TT

Slalomen i japanska Yuzawa Naeba ställdes in på grund av oväder och världscupavslutningen i italienska Cortina var sedan tidigare struken på grund av coronapandemin.

Och när även Kranjska Goras slalom i helgen ställts in är André Myhrers framgångsrika alpinkarriär plötsligt över.

Annons

– Det är sjukt. Under alla de här 17 åren har jag nog bara varit med om fyra inställda slalomrejs. Nu ställer de in tre stycken på bara en månad, säger 37-åringen.

Ett ganska snöpligt slut med andra ord, medger Myhrer.

– Det är väl okej. Vi avvaktade lite med att åka ner till Slovenien och det var ju klokt, säger han.

– Fast det känns lite skumt att inte få det där avslutet som jag hade sett framför mig. Att inte få säga hej till teamet, laget, alla andra åkare. Men de finns ju kvar.

"Hög nivå"

André Myhrer hade kunnat sätta punkt redan efter VM i Åre i fjol, men hittade motivation för ytterligare en säsong, den allra sista. Målet var att vinna två tävlingar till och komma upp i tio individuella världscupsegrar.

Så blev det inte.

Men han tog i alla fall en pallplats till, en andraplats i Val d’Isère i december.

– Jag satte målet mest för att komma igång med motivationen och tända till. Så jag ser det inte som något misslyckande, säger han.

– Jag hade hoppats på ett annat slut, att jag haft en bättre säsong. Å andra sidan har jag tagit ganska många poäng i vinter. Det har inte varit den bästa säsongen, men långt ifrån den sämsta så jag håller fortfarande hög nivå. Det är jag väldigt nöjd med.

"Pricken över i:et"

Myhrer har förutom sina åtta världscupsegrar även vunnit slalomcupen (2011–2012), tagit både guld och brons i OS, samt har tre VM-medaljer i lag.

Annons

– OS-guldet är pricken över i:et. Och det är ett väldigt fint facit med guld, brons och en fjärdeplats i OS på fyra försök – då har jag lyckats vara bäst när det gällt som mest. Sen är jag väldigt nöjd med att ha vunnit slalomcupen, att ha den kristallkulan hemma, och ha visat att jag också kunnat vara bäst över tid, säger han.

Nu är karriären över, ett par veckor tidigare än väntat. Vad som händer sedan är lite mer oklart.

– Jag vill nog ta ett år och inte göra så fasligt mycket. Det jag ser mest fram emot är att kunna svara "ja" på frågan "ska du hänga med på det här eller det här?" utan att behöva ta hänsyn till att det ska tränas, eller att jag ska iväg med skidåkningen.

Ingela Ahlberg/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons