unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Amanda Lind hyllade jämställda filmfestivalen

Kulturminister Amanda Lind invigde Göteborgs filmfestival med en passning till den kritik hon mött tidigare i veckan.
Kulturminister Amanda Lind (MP) invigningstalade på Göteborgs filmfestival.
Kulturminister Amanda Lind (MP) invigningstalade på Göteborgs filmfestival.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Skådespelaren Stellan Skarsgård tilldelades årets hederspris vid invigningen av Göteborgs filmfestival på biograf Draken i Göteborg.
Skådespelaren Stellan Skarsgård tilldelades årets hederspris vid invigningen av Göteborgs filmfestival på biograf Draken i Göteborg.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Stellan Skarsgård spred lite internationell stjärnglans när han mottog sitt hederspris vid invigningen av Göteborgs filmfestival. Han framhöll festivalens "oglittriga sida" som något han verkligen uppskattar.

– Det här är min favoritfestival tack vare "no-fuzz, no-nonsense"-inställningen och den stora kärleken till filmen, sa Skarsgård och fortsatte:

– Här kan man verkligen ha kul och festa. Det har jag gjort genom åren men inte i år för just nu dricker jag inte, sa han från scenen.

Jämställt filmprogram

Publiken på biograf Draken i Göteborg möttes av t-shirt-beklädda stolar när den 43:e filmfestivalen invigdes. På varje t-shirt stod ett kvinnligt regissörsnamn, som en manifestation för festivalens lyckade arbete för ett, för första gången, helt jämställt filmprogram.

– Vi har bevisat att det går, ingen kan längre påstå att det är omöjligt. Det har inte ens varit speciellt svårt, sa festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg.

"Anser mig vara en filmälskare"

Kulturminister Amanda Lind (MP), som rörde upp känslorna i filmbranschen när hon vid årets Guldbaggegala tidigare i veckan berättade att hon inte sett en enda av de nominerade filmerna, invigningstalade med kritiken i åtanke.

– Temat brasiliansk film är viktigt under festivalen och jag ser fram emot att få lära mig mer om det. Jag anser mig vara en filmälskare men jag har inte kunskap om varenda film, som ni kanske har läst om i tidningarna på sista tiden.

Amanda Lind fortsatte sitt tal med att hylla Göteborgs filmfestival för sitt jämställda filmprogram.

– Ni är verkligen Sveriges framsida. Nu måste resten av världen komma ikapp.

Årets invigningsfilm var "Psykos i Stockholm" av Maria Bäck. På invigningen delades även årets Mai Zetterling-pris ut av Konstnärsnämnden. Prissumman på 200 000 kronor tilldelades kortfilmaren Niki Lindroth von Bahr.

Rättad: I en tidigare version av texten stod det felaktigt att Amanda Lind inte har sett en enda svensk film under förra året.

Läs mer

Teckning från huvudförhandlingen om dubbelmordet 2004, i Linköpings tingsrätt. Till höger den åtalade Daniel Nyqvist, med sin försvarare Johan Ritzer. Till vänster ses advokat Elisabeth Massi Fritz som företräder den mördade pojkens familj.

Nyheter

Nyqvist döms till vård för dubbelmordet

Daniel Nyqvist som har erkänt dubbelmordet i Linköping 2004 döms för två fall av mord. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Programmet klart för Bionalen

Nöje

Programmet klart för Bionalen

Regionmuseet ger filmintresserade tre dagar med många olika upplevelser.

Roxette släpper ny singel

Nöje

Roxette släpper ny singel

"Let your heart dance with me" skulle varit med på albumet "Good karma".

AC/DC bekräftar återförening

Nöje

AC/DC bekräftar återförening

Ryktet stämde: Det australiska hårdrockbandet återförenas.

Respektfullt om mordutredning

Nöje

Respektfullt om mordutredning

Dansk tv-serie om utredningen efter mordet på Kim Wall

Minns du husdrömmarna i Kristianstad? – Här är listan

Hem och boende

Minns du husdrömmarna i Kristianstad? – Här är listan

Här är husen som förvandlades.