GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Amazon-arbetare tänker strejka på Black Friday

Ekonomi • Publicerad 24 november 2022
Amazon hotas av strejk under Black Friday. Arkivbild.
Amazon hotas av strejk under Black Friday. Arkivbild.Foto: Scott Eisen

Tusentals anställda på Amazon i ett 40-tal länder planerar att strejka på fredag, då den stora köpfesten Black Friday infaller. Det handlar exempelvis om länder som USA, Storbritannien, Indien, Japan, Australien, Sydafrika och en rad europeiska länder.

De anställda kräver bättre löner och arbetsvillkor för att klara av alla kostnadsökningar som inflationen orsakat.

Fackföreningarna driver en gemensam kampanj i länderna, "Make Amazon Pay" (översatt: Tvinga Amazon att betala). Kampanjen samordnas av en koalition av fackföreningar, och stöds också av miljö- och människorättsorganisationer.

– Det är dags för teknikjätten att omedelbart sluta med sitt avskyvärda och farliga uppträdande, och i stället följa lagen och förhandla med de anställda som vill förbättra sina jobb, säger Christy Hoffman, generalsekreterare för UNI Global Union, en av fackföreningarna, till Bloomberg.

Amazon har en historia med många kontroverser med fackföreningar och de anställda rörande arbetsvillkoren.

Amazons talesperson David Nieberg konstaterar att Amazon inte är perfekt, men att företaget nu gör mycket för att både förbättra villkoren för sina anställda och för miljön.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.