Annons

Ambassadörer rycker ut för åtalad kollega

Brott • Publicerad 1 februari 2020
Sveriges förra Kinaambassadör Anna Lindstedt. Arkivbild.
Sveriges förra Kinaambassadör Anna Lindstedt. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson / TT

Åtalet mot Sveriges tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt vittnar om okunnighet om vilka befogenheter en ambassadör har och leder till frågor om utrikesdepartementets roll som arbetsgivare. Den odiplomatiska salvan avlossar 21 tidigare ambassadörer på Dagens Nyheters debattsida.

Enligt åklagaren överskred Lindstedt sina befogenheter när hon ordnade ett möte med personer som företrädde kinesiska intressen. Mötet gällde den i Kina fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai.

Annons

Det misstänkta brottet är egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Men Anna Lindstedt har inte ingått någon förhandling, skriver ambassadörerna, utan "i detta besvärliga endast försökt medverka till en lösning som skulle innebära att Gui Minhai frigavs – ett starkt svenskt intresse".

Ambassadörerna kritiserar UD för att ha tagit upp ärendet med polisen och Säpo, vilket ledde till åtalet.

Rättegången pågår i mars–april. Vid en fällande som riskerar Anna Lindstedt upp till sex års fängelse. Hon förnekar brott.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons