Annons

Amerikaner dödade i dåd i Nangarhar

Afghanistan • Publicerad 9 februari 2020
Zalmay Khalilzads arbete kan försvåras av helgens dåd. Arkivbild från Washington.
Zalmay Khalilzads arbete kan försvåras av helgens dåd. Arkivbild från Washington.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Plötsligt vände sig en man i afghansk uniform mot soldatkollegorna och avlossade sitt automatvapen. Det blodiga dådet krävde minst tre liv, och kan försvåra fredssamtalen mellan USA och Afghanistans talibaner.

"Rapporter tyder på att en individ iförd afghansk uniform öppnade eld mot den kombinerade amerikansk-afghanska styrkan", meddelar Sonny Leggett, talesperson för USA:s militär i Afghanistan.

Annons

Händelsen ägde rum på en bas i Sherzad i provinsen Nangarhar sent i lördags. Två amerikaner och en afghan dödades, men det är oklart om den sistnämnde var gärningsmannen. Ett tiotal andra skadades.

USA:s sändebud Zalmay Khalilzad förhandlar sedan 2018 med den religiösa upprorsrörelsen talibanerna. President Donald Trump har tidigare dödförklarat samtalen efter dåd som talibanerna legat bakom, men i nuläget pågår de av och till i Qatar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons