Annons
Nyheter

Andra fallet konstaterat i Sverige

En person som vårdas på sjukhus i Göteborg har testats positivt för det nya coronaviruset.
Den drabbade – det andra svenska fallet – har varit i norra Italien och insjuknade tre dygn efter ankomsten till Sverige.
Coronavirus (TT) • Publicerad 26 februari 2020
Statsepidemiolog Anders Tegnell under onsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen om coronaviruset.
Statsepidemiolog Anders Tegnell under onsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen om coronaviruset.Foto: Claudio Bresciani/TT

Personen "mår väl och ligger inne för observation", uppger Sahlgrenska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande på onsdagskvällen. Myndigheterna försöker nu spåra de personer som den drabbade träffat för att utröna om någon fler kan ha smittats.

Just spridningen i Italien och Iran oroar dem som arbetar med att mota viruset i Sverige – risken är att resenärer tar med sig viruset hem. Samtidigt vidhåller myndigheterna att Sveriges beredskap fortsatt är god.

Annons

Risken för nya fall av coronaviruset i Sverige som smittats utomlands är hög. Den bedömningen gjorde Folkhälsomyndigheten efter att fler smittats i Italien, Sydkorea och Iran under helgen.

– Vi har en förändrad situation. Främst kanske i Italien. Men det kanske mest oroande är Iran där man har vad som verkar vara en ganska omfattande smittspridning och dessutom har exporterat fall till länder i regionen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, under en pressträff för att informera om utvecklingen av viruset.

Pressträffen hölls innan bekräftelsen kom om fallet i Göteborg.

Ursprung vid kyrka

Utbrottet som rapporterats från Sydkorea oroar inte lika mycket, eftersom det verkar ha ett tydligt ursprung runt en kyrka i landet. Till både Italien och Iran däremot reser många svenskar, vilket ökar risken för importfall till Sverige.

Just smittspridningen i Italien kan vara extra intressant nu i sportlovstider då många besöker de italienska alperna, enligt Tegnell. Men i dagsläget finns det inga indikationer på att smittan nått skidorterna, utan spridningen har främst skett på slätten i Milano och Lombardiet.

– Det är ganska skönt för då blir det färre vi behöver kontrollera i Sverige, säger Anders Tegnell.

"God beredskap"

Även Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, vidhåller att Sveriges beredskap inför ett eventuellt virusutbrott är god.

– Man bedömer att risken för smitta i Sverige är låg, och utifrån den bedömningen så har vi frågat regionerna hur det ser ut med vårdplatser, skyddsutrustning och personal med rätt utbildning. Utifrån det så kan vi säga att vi har en god förmåga, säger hon.

Landets regioner har olika förutsättningar och planerar sin verksamhet på olika sätt, men samtliga har lika god beredskap, enligt Johanna Sandwall.

Ingen ändrad strategi

Ungefär 300 personer har hittills kontrollerats för viruset i Sverige, varav två nu konstaterats smittade. Men trots att risken för importfall till Sverige ökar gör myndigheterna ingen förändring i sitt arbetssätt.

Annons

– Vi tror på att de åtgärder vi vidtar, med att hitta personerna tidigt, provta dem snabbt och hindra smittan från att spridas vidare, är en fungerande strategi och vi tror verkligen att det kan fungera ett bra tag till, säger Anders Tegnell.

TT: Kan coronaviruset utvecklas till en pandemi?

– Ja, det kan vi inte utesluta, men än så länge har vi faktiskt bara en omfattande spridning i centrala Kina.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktigt attettfall konstaterats i Sverige.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, under onsdagens pressträff.
Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, under onsdagens pressträff.Foto: Claudio Bresciani/TT
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons