Annons

Angivare och drönare ska hindra viruset i Kina

Betalning för att ange personer som misstänks vara smittade. Drönare som bevakar folk utomhus och förhör.
I Kina tas allt mer drastiska metoder för att förhindra att smittan av det dödliga coronaviruset sprids.
Kina • Publicerad 3 februari 2020
En man drar sin resväska i en tunnelbanestation i Peking.
En man drar sin resväska i en tunnelbanestation i Peking.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
En anställd kontrollerar temperaturen på en kund i entrén till Sam's Club i Nantong i provinsen Jiangsu i Kina. Bild tagen 1 februari.
En anställd kontrollerar temperaturen på en kund i entrén till Sam's Club i Nantong i provinsen Jiangsu i Kina. Bild tagen 1 februari.Foto: Chinatopix/AP/TT
Personal tar hand om en avliden person som misstänks ha dött av viruset i Wuhan. Bild tagen 1 februari.
Personal tar hand om en avliden person som misstänks ha dött av viruset i Wuhan. Bild tagen 1 februari.Foto: Chinatopix/AP/TT

Myndigheterna i Kina övervakar bokstavligt talat befolkningen för att förhindra att coronaviruset sprids ytterligare. I vissa lantliga delar av landet håller drönare med kameror koll på folksamlingar utomhus.

Ett filmklipp har spridits på det sociala nätverket Weibo då en patrullerande drönare upptäckt en samling människor som spelar det populära sällskapsspelet mahjong i den sydvästliga staden Chengdu.

Annons

– Att spela mahjong utomhus är förbjudet under epidemin. Ni har blivit påkomna. Sluta spela och lämna platsen så snabbt som möjligt, säger en myndighetsröst genom en högtalare.

Trots Kinas försök och åtgärder för att stoppa epidemin har viruset fortsatt att sprida sig. Över 360 personer har mist livet i Kina och mer än 17 000 personer har smittats i landet. Merparten av dem, 11 177 fall, har inträffat i provinsen Hubei. Detsamma gäller alla utom ett av måndagens 57 rapporterade dödsfall.

Pressen på lokala myndigheter att kontrollera de boende har också ökat till följd av det kinesiska nyåret då många människor som rest till familj eller vänner nu återvänt hem efter ledigheten.

Anmäl – och få betalt

Människor i vissa städer har blivit erbjudna ersättning av samhället för att anmäla personer som kan ha smittats under resor. I Shijiazhuang, en stad i norr, ges en betalning om närmre 2 800 kronor för att rapportera in om någon rest till Wuhan, huvudstad i Hubei, de senaste två veckorna.

I en del bostadsområden i Peking har privatpersoner byggt egna barrikader för att förhindra besökare och de som återvänt från resor att ta sig in utan att först förhöras och dela med sig av sin reseinformation.

– Även om du bor här så får du inte komma in, svarar en säkerhetsvakt med munskydd vid ingången till ett bostadsområde i Peking på frågan från nyhetsbyrån AFP om vad som gäller med återvändande från Hubei.

– De från Hubei kan ta hit infektionen. Om du är från Hubei måste du meddela bostadsområdets kommitté, säger han.

Wuhan-stigma

Samtidigt som en del kineser hyllar myndigheternas tilltag för att begränsa spridningen hörs oroade röster som anser att personer från Wuhan kritiseras – i stället för att lägga fokus på själva viruset.

– Som född i Wuhan känner jag mig väldigt sårad. Jag är besviken över att folk inte ens uttrycker någon sympati, säger Lucy Huang, en dokumentärproducent som numera bor i Peking.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons