Annons
Nyheter

Anhöriga till coronasjuka hölls utanför

Vård • Publicerad 29 september 2020
Många coronasjuka på äldreboenden fick palliativ vård i stället. Arkivbild.
Många coronasjuka på äldreboenden fick palliativ vård i stället. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Äldre coronasmittade har i flera fall varken fått syrgas eller näringsdropp utan i stället fått så kallad vård i livets slutskede, visar en granskning av Sveriges Radio Ekot.

Besluten togs dessutom utan att anhöriga varken involverades eller informerades.

Annons

Ekots granskning visar att över hundra personer har anmält till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att deras anhöriga med covid-19 antingen inte fått syrgas eller näringsdropp eller att de inte fått komma till sjukhus. I stället fick många på äldreboenden palliativ vård, vilket ofta innebär smärtstillande och lugnande medel.

I fler än 25 ärenden varken informerades eller involverades de anhöriga i besluten.

– Jag är ganska säker på och känner att min pappa inte hade behövt dö vid det här tillfället om man i tid hade fått rätt hjälp och rätt vård. Och det är det som gör mig ledsen. Jag tror att jag förlorat min pappa för tidigt, säger Jan Gunnelin, vars pappa dog med covid-19, till radion.

Han menar att informationen var otydlig och om han hade förstått hade han agerat tidigare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons