Annons
Nyheter

Anmäld kvinnomisshandel ökar – oklart varför

Anmälningarna om misshandel mot kvinnor av närstående ökade i april. Men att tala om en coronaeffekt är för tidigt, enligt Brå.
Unizon befarar dock att det kommer en sådan – isolering brukar öka risken för våld i nära relation.
Brott • Publicerad 8 maj 2020
Det finns en oro för att den isoleringen som råder under coronapandemin kan få en effekt på antalet misshandelsfall mot kvinnor av närstående. Arkivbild.
Det finns en oro för att den isoleringen som råder under coronapandemin kan få en effekt på antalet misshandelsfall mot kvinnor av närstående. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

I april 2020 minskade antalet polisanmälningar generellt med 5 procent jämfört med samma månad innan, visar Brottsförebyggande rådets (Brå) senaste statistik. I mars var motsvarande siffra minus 4 procent.

– Det är en kort tid, och det är en väldigt övergripande analys vi har gjort. Men vi ser att det på en övergripande nivå kan finnas effekter av pandemisituationen, säger Åsa Lennerö, statistiker på Brå.

Annons

Trenderna ser dock väldigt olika beroende på vilken typ av brott man studerar.

– När det gäller brott mot person så har vi exempelvis tittat på misshandel av man, som har minskat ganska markant. Fickstölder minskar också, och det helt rimligt att tänka sig att det anmäls färre sådana brott när färre människor rör sig på gator och torg och i lokaltrafiken, säger Åsa Lennerö.

"Osannolikt"

Många har befarat att isoleringen och oron till följd av pandemin kommer att öka brott i nära relation. I statistiken syns också en ökning vad gäller kategorin misshandel mot kvinna av närstående. I april i år anmäldes 21 procent fler sådana brott än april 2019. Men sambandet med pandemin är oklart.

– Jag har tittat en del på misshandelsbrotten, och jag skulle definitivt inte i nuläget dra slutsatsen att ökningen har någon koppling till pandemin. Möjligen skulle det ha kunnat bidra litegrann, säger Åsa Lennerö.

Det som talar emot pandemikopplingen är bland annat att ökningen syntes redan i januari och februari.

Unizon, som samlar tjej- och kvinnojourer i hela Sverige, tror dock att det finns en reell ökning:

– Det låter lite väl osannolikt att det inte skulle ha någonting med pandemisituationen att göra eftersom stora delar av resten av världen uppvisar en ökning, både när det gäller polisanmälda brott och stödsökande kvinnor och barn, säger Olga Persson, förbundsordförande för Unizon.

– Vi uppmanar både Polismyndigheten och Brå att följa upp det här noggrant, och följa det över tid, fortsätter hon.

Får kontroll

Unizon förbereder sig nu för en kommande ökning av hjälpsökande, då man vet sedan tidigare att det kan finnas en eftersläpning. Exempelvis söker få hjälp under jul- och nyår – veckorna efter ökar tillströmningen.

– När samhället uppmanar till isolering så är det något en våldsutövare tycker är bra, att han får ännu mer kontroll över familjen. Det vet vi från andra länder och andra krissituationer att det sker en eftersläpning, säger Olga Persson.

Annons

De ekonomiska konsekvenserna av pandemin utgör också en risk:

– Det är oro, mer arbetslöshet. Alla sådana sociala problem vet vi är ogynnsamma när det handlar om mäns våld mot kvinnor och barn, säger Olga Persson.

Fakta: Så har anmälningarna utvecklats

Förändringen för olika brottskategorier, i procent:

Brottstypjan 2019–jan 2020feb 2019–feb 2020mars 2019–mars 2020april 2019–april 2020Samtliga brott+7+10-4-5Brott mot person+1+8-5-4Stöldbrott m.m.+13+15-4 -17 Misshandel mot kvinna av närstående+ 4+25+14+21

Källa: Brottsförebyggande rådet

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons