Nyheter

Anmälda narkotikabrott ökar

Antalet anmälda narkotikabrott ökar i Sverige. I polisregion Väst har antalet ökat med 700 under perioden april till juli i år, från 5 500 narkotikabrott till 6 160, rapporterar SR Ekot.
Sverige • Publicerad 7 augusti 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Steven Senne, TT/AP

Även regionerna Stockholm och Syd har sett en betydande ökning jämfört med förra året.

– Det vi ser är att unga förmågor, barn i 12-årsåldern, tvingas mer eller mindre, eller lockas in, att börja sälja åt de högre uppsatta kriminella, säger Adam Johansson, ingripandepolis i Botkyrka söder om Stockholm, till Ekot.

Han menar att knarket ökar.

– I dagsläget har jag märkt att det är en uppåtgående trend med narkotika, med tanke på att vi hittar otroligt mycket narkotika på senare tid, dels på folk men också undangömt i förvaringsutrymmen. Det är skrämmande att det är så pass mycket, säger han till Ekot.

Cannabis är fortfarande den vanligaste drogen på gatan. Men kokain och ecstasy har ökat, enligt Svenska narkotikapolisföreningen, uppger Ekot.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.