Annons
Nyheter

Ansträngt läge i Region Stockholm

Vaccineringen i Region Stockholm pågår för fullt. Men läget är fortsatt mycket ansträngt i länet och det kan bli problem med vaccintillgången i april.
Coronapandemin • Publicerad 16 april 2021
Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Arkivbild.
Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Arkivbild.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

På fredagen vårdades 579 personer på sjukhus i regionen, varav 98 i intensivvård.

– Vad som oroar mig är att vi ser att andelen som behöver intensivvård ökar. Nu är det nästan 17 procent, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör vid en pressträff.

Liten minskning

Annons

För första gången sedan januari har det dock noterats en enskild vecka som visar ett litet minskat antal av bekräftade covid-19-fall. Under förra veckan var det en fyraprocentig nedgång jämfört med veckan innan.

– Jag hoppas verkligen att det här skulle kunna vara början på en nedgång, men det kan också vara en påsklovseffekt, säger smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund.

Hon säger att det krävs tre till fyra veckor med stadig nedgång för att kunna tala om ett trendbrott.

Den brittiska varianten är helt dominerande i regionen och den har en högre smittsamhet.

Maria Rotzén Östlund säger att det är angeläget att hålla fast vid de rekommendationer och råd som finns. Än så länge är det inte läge att lätta på några smittskyddsåtgärder.

Problem med tillgången

Vaccineringen i länet rullar på, men regionen har fått mycket kritik för att det har funnits många tider som varit obokade.

– Det är viktigt för oss att ha många lediga tider och hela tiden hitta en balans där vi lägger upp nya tider och att de allt eftersom kan bokas upp och användas, säger vaccinsamordnaren Magnus Thyberg.

Enligt Thyberg har mellan 15 000 och 17 000 personer per dag vaccinerats de senaste dagarna.

Ett orosmoln är tillgången på vaccin resten av månaden.

– Vår senaste prognos för april ser lite tråkig ut. Mängden vaccin har enligt senaste prognosen minskat med 65 procent jämfört med prognoserna i december och januari, säger han.

Annons

Däremot ser prognosen för maj bättre ut.

Magnus Thyberg säger att det är viktigt att Folkhälsomyndigheten fördelar vaccinet efter hur många invånare i åldern 18 till 64 år som regionerna har.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons