Antikorruptionschef går efter lägenhetsfiffel

Chefen för Bulgariens antikorruptionskommission har avgått. Anledningen: anklagelser om fiffel vid köp av en lyxbostad.
Bulgarien • Publicerad 1 augusti 2019
Bulgarien räknas som mest korrupt i EU. Nu har landets antikorruptionschef avgått efter anklagelser om lägenhetsfiffel. Arkivbild.
Bulgarien räknas som mest korrupt i EU. Nu har landets antikorruptionschef avgått efter anklagelser om lägenhetsfiffel. Arkivbild.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Bulgariske antikorruptionschefen Plamen Georgiev har lämnat sitt ämbete efter bara drygt ett år på posten. Enligt landets chefsåklagare ska han ha lämnat felaktiga deklarationsuppgifter rörande en lyxlägenhet i huvudstaden Sofia, vilken dessutom ska ha inhandlats till ett synnerligen förmånligt pris.

Själv hävdar Georgiev att han är oskyldig.

– Jag har inte gjort något fel. Jag fattade beslutet att avgå för länge sedan. Min familj har utsatts för otroliga trakasserier av vissa medier, säger han.

Georgiev är inte det första offret för lägenhetsskandaler. Sedan tidigare har vice ordföranden för regeringspartiet Gerb, justitieministern samt två biträdande ministrar avgått. Samtliga hade enligt anklagelserna köpt rymliga lägenheter i Sofias finare kvarter för misstänkt låga priser – av samma fastighetsbolag.

Bulgarien klassas av organisationen Transparency International som det mest korrupta av EU-länderna. Att utplåna mutkulturen har varit ett stående löfte från flera bulgariska regeringar men hittills har inga högre politiker eller tjänstemän fällts för korruption.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.