Annons
Nyheter

"Apskrämmor" ska ge mötesro för G20 i Delhi

Flera tungviktare har i år tackat nej till stormaktsklubben G20:s toppmöte. Samtidigt är värden Narendra Modi orolig för objudna gäster. Nu sätts "apskrämmor" in, för att statscheferna inte ska störas av farliga rhesusapor.
G20 • Publicerad 7 september 2023
Aporna är både fruktade och vördade i Delhi. Här klättrar en omkring på telefonledningar i mångmiljonstaden. Arkivbild.
Aporna är både fruktade och vördade i Delhi. Här klättrar en omkring på telefonledningar i mångmiljonstaden. Arkivbild.Foto: Kevin Frayer/AP/TT
I Delhi får man ofta apsällskap ute på stan. Bild från en hårt bevakad demonstration i våras.
I Delhi får man ofta apsällskap ute på stan. Bild från en hårt bevakad demonstration i våras.Foto: Altaf Qadri/AP/TT
G20:s toppmöten har hållits minst en gång per år sedan 2008. Här sätter sig mötesvärden George|W Bush ned (i mitten) medan andra ledare skålar på mötet i Washington den 14 november det året.
G20:s toppmöten har hållits minst en gång per år sedan 2008. Här sätter sig mötesvärden George|W Bush ned (i mitten) medan andra ledare skålar på mötet i Washington den 14 november det året.Foto: Lawrence Jackson/AP/TT
Den omtyckta apguden Hanuman bidrar till att apor är vördade i Indien. Här sitter en skådespelare föreställande Hanuman på knä medan premiärminister Modi målar honom i ansiktet under ett helgfirande 2019.
Den omtyckta apguden Hanuman bidrar till att apor är vördade i Indien. Här sitter en skådespelare föreställande Hanuman på knä medan premiärminister Modi målar honom i ansiktet under ett helgfirande 2019.Foto: Manish Swarup/AP/TT

G20:s årliga möte är ett av de viktigaste tillfällena för världens stormakter att mötas. I år hålls det i indiska Delhi, som fejats och städats i månader för de förnäma gästerna.

Men ett knivigt problem är aporna, som liksom på många andra håll i södra Asien springer runt och stjäl, är aggressiva och allmänt jobbiga. De beskylls till och med för dödsfall. Ett omtalat exempel är den lokale Delhi-politikern Surinder Singh Bajwa, som föll till sin död från en terrass 2007 – enligt uppgift efter att ha jagats av rhesusapor.

Vid varje hotell

Annons

Å andra sidan är apguden Hanuman en av de mest omtyckta i Indiens stora religion hinduismen, och att ge sig på apor är förbjudet.

Därav yrket "monkey walla", fritt översatt ungefär apskrämma. Ett antal sådana har nu kallats in för att patrullera runt lyxhotell och möteslokaler under toppmötet denna helg.

– Vi kan inte ta bort aporna från deras naturliga miljö, så vi har satt in 30–40 män som kan det här med att skrämma bort aporna, säger kommunföreträdaren Satish Upadhyay till nyhetsbyrån AFP.

– Vi sätter en man vid varje hotell där delegater bor, samt på platser där apor siktats.

Härmar ljuden

Men även apskrämmornas metoder är kontroversiella. Tidigare har de ofta tagit sig runt på cykel, med en hulman i bur på pakethållaren. Hulmaner är större apor, som de mindre är rädda för. Dels skräms rhesusaporna då bort, och dels uppmuntras hulmanerna att kissa här och där för att markera att reviret fått en ny härskare.

Nu har medvetenheten vuxit om grymheten i att hålla apor i fångenskap på detta sätt. Så apskrämmorna har moderniserat sina arbetsmetoder till att härma hulmanernas ilskna ljud. Numera är det alltså "monkey wallan" själv som går runt och skriker aggressivt för att hålla rhesusaporna borta.

Till G20-mötet provar man också en nymodighet som fungerat bra i miljonstaden Lucknow längre österut – pappfigurer föreställande hulmaner i naturlig storlek.

– De kommer att flyttas runt så att aporna tror att det finns riktiga hulmaner där, säger en talesman till The Times of India.

Putin "upptagen"

Återstår bara att se hur många av de mänskliga högdjuren som kommer. Rysslands president Vladimir Putin ringde häromveckan upp Indiens premiärminister Narendra Modi och förklarade att han är för upptagen. Omvärlden drar dock slutsatsen att det som håller Putin hemma snarare är att han är globalt efterlyst för krigsbrott i Ukraina.

Även Kinas diktator Xi Jinping uteblir. I det fallet har ingen förklaring getts offentligt, men bland andra CNN noterar att det aldrig tidigare hänt att Kinas högste ledare inte deltar i ett G20-toppmöte. Till saken hör att förbindelserna Indien–Kina just nu är ganska frostiga, efter gräl om ländernas gemensamma gräns i Himalaya.

Annons

I veckan restes också frågetecken kring Xis supermaktskollega Joe Biden från USA, sedan hans fru Jill visat sig vara smittad av covid-19. President Biden testas nu regelbundet för tecken på smitta, inför den planerade avfärden till Indien under torsdagen.

Fakta: G20

G20:s medlemsländer möts denna helg i Indien, som just nu innehar det roterande ordförandeskapet för stormaktsgruppen.

Gruppen grundades av den snävare stormaktssammanslutningen G7 1999. Den var till en början främst ett ekonomiforum, men har successivt kommit att få ökad politisk betydelse.

I G20 ingår: Argentina, Australien, Brasilien, EU, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland och USA.

Årets toppmöte är det 18:e i raden. Nästa år är Brasiliens president Lula da Silva ordförande, då väntas mötet äga rum i Rio de Janeiro.

Källa: g20.org, CNN

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons