Fängelse och nedlagda åtal för demonstranter

Ryssland • Publicerad 3 september 2019
Protester i Rysslands huvudstad Moskva i slutet av augusti.
Protester i Rysslands huvudstad Moskva i slutet av augusti.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Ryska utredare lägger ner åtalspunkterna mot fem män som greps i samband med massprotesterna i huvudstaden Moskva i somras. De fem har anklagats för deltagande i "massoroligheter", men deras fall kommer inte att prövas i domstol. I stället får de lindrigare bestraffningar, enligt ett uttalande från utredningskommittén.

En man som fällts för att ha attackerat en polis under en protest i Moskva döms däremot till tre års fängelse. Och en rysk bloggare döms till fem års fängelse efter att ha fällts för att via Twitter ha uppmanat till attacker mot polisers barn.

Demonstrationerna i slutet av juli var riktade mot den ryska valmyndigheten, som nekat flera oberoende kandidater att ställa upp i lokalval i september. Över 1 400 demonstranter greps vid de stundtals våldsamma protesterna och cirka 70 människor skadades.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.