Åtalad ändrade sig – pekar ut Kindberg

Den åtalade Sollefteåföretagaren gav en annan historia under rättegången än vid polisförhören. Nu pekar han ut ÖFK-profilen Daniel Kindberg som beställare för de uppdrag som ifrågasätts om de genomförts.
Brott • Publicerad 10 september 2019
Rättegången mot Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg, misstänkt för grov ekonomisk brottslighet, startade på torsdagen i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand. Arkivbild.
Rättegången mot Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg, misstänkt för grov ekonomisk brottslighet, startade på torsdagen i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand. Arkivbild.Foto: Per Danielsson/TT

Under rättegångsdag fyra vid Ångermanlands tingsrätt inleddes förhören med de tilltalade. Först att höras var den Sollefteåbo vars företag enligt åklagaren, skickat luftfakturor till Peab och Östersundshem för att sedan på olika sätt betalat ut motsvarade belopp till Östersunds FK eller bolaget Driftaren som ägs av klubben.

Försvaret framförde sin sakframställan under måndagen med budskapet att arbetet som fakturerats utförs. Tisdagens förhör med Sollefteåbon kretsade kring fakturering och en till synes bristfällig bokföring av de ifrågasatta uppdragen.

I polisförhör ska Sollefteåbon ha sagt att den så kallade Peabmannen beställt uppdragen i fråga, men under rättegången uppgav han att den tidigare ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg stått för merparten av beställningarna, enligt flera medier på plats i Härnösand.

Sollefteåbon bekräftade även att en stor del av firmans kostnader, totalt 14 miljoner kronor, gått till ÖFK och Driftaren trots att företagets ekonomiska situation varit tuff.

Förhöret med Sollefteåbon fortsätter på måndag i nästa vecka och därmed flyttas de återstående förhören med de tilltalade fram en dag. Daniel Kindberg förväntas därför höras fredagen den 20 september.

Hilda Djupenström/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.