Annons
Nyheter

Dådet i Vetlanda: Det här vet vi

Här är uppgifterna som hittills framkommit om dramat i Vetlanda på onsdagen, där en 22-årig knivbeväpnad man angrep och skadade sju personer.
Brott • Publicerad 4 mars 2021
Sju personer skadades i dådet i Vetlanda på onsdagen. Dessutom skottskadades den misstänkte gärningsmannen i samband med gripandet.
Sju personer skadades i dådet i Vetlanda på onsdagen. Dessutom skottskadades den misstänkte gärningsmannen i samband med gripandet.Foto: Mikael Fritzon/TT

Händelsen den 3 mars:

Klockan 14.54 fick polisens regionledningscentral in ett flertal telefonsamtal från Vetlanda, med uppgifter om att flera personer blivit attackerade på eller i närheten av Bangårdsgatan.

Annons

Dagen efter bekräftade polisen att offren attackerats med kniv.

Omkring en kvart efter larmet var den första polispatrullen, som utgick från Eksjö, på plats och tre minuter senare greps den misstänkte gärningsmannen. I samband med gripandet sköts mannen i benet av polisen.

Offren:

Enligt polisen var det sju män födda mellan 1946 och 1985 som skadades i knivdramat.

Inledningsvis fanns uppgifter om åtta skadade, vilket senare justerades till sju skadade brottsoffer samt den skottskadade gärningsmannen.

Polisen har lokaliserat fem olika brottsplatser där attackerna ägde rum.

Skadeläget:

Av de totalt åtta skadade fick tre personer livshotande skador. Två ytterligare skadades allvarligt, medan två skadades måttligt och en person lindrigt.

På torsdagseftermiddagen var samtliga inklusive den misstänkte gärningsmannen kvar på sjukhus, men läget för samtliga uppgavs vara stabilt.

Den misstänkte:

Annons

En 22-åring som ursprungligen kommer från Afghanistan. Han är skriven i Vetlanda och känd av polisen sedan tidigare för småbrott. Han sköts av polisen i samband med gripandet, men var på torsdagen vaken och talbar.

Han anhölls på torsdagen misstänkt för sju fall av mordförsök.

Motivet:

Händelsen rubriceras som försök till mord. På onsdagskvällen meddelade polisen att ärendet rubricerats som ett misstänkt terrorbrott. Efter en pressträff på kvällen förtydligades dock informationen. Förundersökningen gäller försök till mord, men polisen utreder samtidigt eventuella terrormotiv.

Åklagaren Adam Rullman uppgav på torsdagen att fallet i nuläget enbart rubriceras som försök till mord. Ärendet följs dock fortsatt av Säpo.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons