Annons
Nyheter

Australien förlänger gränsstängning

Australiens gränser fortsätter att vara stängda i minst tre månader till.
De flesta av landets delstater planerar att kunna öppna sina gränser mot varandra lagom till jul.
Australien • Publicerad 4 september 2020
Kryssningsfartygen är fortsatt portade från australiska hamnar. Fartyget Ruby Princess i april. Flera hundra fall av coronasmitta har kunnat kopplas till passagerare på Ruby Princess.
Kryssningsfartygen är fortsatt portade från australiska hamnar. Fartyget Ruby Princess i april. Flera hundra fall av coronasmitta har kunnat kopplas till passagerare på Ruby Princess.Foto: Nathan Patterson/AP/TT

Enligt nuvarande regler får bara medborgare eller personer med permanent uppehållstillstånd komma in i landet. Passagerarfartyg med fler än 100 passagerare får inte lägga till i australiska hamnar och australiska medborgare hindras från att lämna landet. Dessa regler, som trädde i kraft i mars, kommer att fortsätta gälla till den 17 december säger hälsominister Greg Hunt i ett uttalande.

"Den australiska hälsoskyddskommittén menar att den internationella och inhemska covid-19-situationen fortsätter att utgöra en oacceptabel folkhälsorisk", heter det i uttalandet.

Annons

Premiärminister Scott Morrison säger under en presskonferens att sju av landets åtta delstater och territorier är överens om att öppna gränserna sinsemellan i december. Morrison säger även att diskussioner förs med Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern om att skapa en så kallad resebubbla mellan länderna.

Enligt myndigheterna har totalt över 26 000 fall av covid-19 bekräftats i landet, omkring 680 personer har avlidit.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons