Annons
Nyheter

Australisk journalist fängslad i Kina

Kina • Publicerad 1 september 2020
Hua Chunying, talesperson för det kinesiska utrikesministeriet, har inte kunnat svara på varför journalisten Cheng Li gripits.
Hua Chunying, talesperson för det kinesiska utrikesministeriet, har inte kunnat svara på varför journalisten Cheng Li gripits.Foto: Andy Wong

Den australiske journalisten Cheng Li har varit fängslad under minst två veckor i Kina utan att ha anklagats för något brott.

Li som är född i Kina arbetade som nyhetsankare på en statlig engelskspråkig tv-kanal i landet.

Annons

Hua Chunying, talesperson för det kinesiska utrikesministeriet, kunde inte kommentera vad som låg bakom gripandet.

– Men ni vet att Kina är ett land som styrs av lagar. Vi kommer hantera ärendet enligt lagen, sade Hua Chunying.

Det är oklart varför Cheng Li är gripen, men hon har tidigare bland annat skrivit flera kritiska Facebookinlägg om Kinas president Xi Jinping och regeringens hantering av coronautbrottet.

Cheng Lis namn har tagit bort från tv-kanalens hemsida.

Relationen mellan Kina och Australien är sedan tidigare ansträngd med ett pågående handelskrig länderna mellan. Australien har också krävt en utredning om coronavirusets ursprung.

Tidigare i år varnade Australien sina medborgare för att resa till Kina då de riskerade att bli godtyckligt frihetsberövade.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons