Nyheter

Även knesset säger ja till samlingsregering

Israel • Publicerad 7 maj 2020
Överläggningar i HD tidigare i veckan, en av de instanser som nu godkänt Israels nya regering.
Överläggningar i HD tidigare i veckan, en av de instanser som nu godkänt Israels nya regering.Foto: Abir Sultan/pool/AP/TT

Även parlamentet, knesset, har nu röstat ja till det speciella regeringsarrangemang som Benjamin Netanyahu och Benny Gantz kommit överens om i Israel.

Röstsiffrorna blev 71 mot 37 när koalitionen mellan Likud och Blåvita alliansen skulle godkännas.

Tidigare i veckan har även Israels högsta domstol (HD) sagt ja, efter att ha studerat frågan huruvida premiärminister Benjamin Netanyahu kan bilda regering trots att han snart ska ställas inför rätta för korruption.

I båda instanserna blev debatten intensiv eftersom det är ett väldigt ovanligt upplägg, dels på grund av specialarrangemang på grund av coronaviruset, dels i och med att Netanyahu och Gantz sedan ska styra i ett och ett halvt år vardera.

Men nu ska alla formella hinder vara undanröjda, vilket innebär att Israel får en "riktig" regering efter över ett års politisk turbulens som lett till två nyval.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.