1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Oppositionella bussades ut i azerisk öken

Azerbajdzjan har en ny taktik för att hantera protester mot förra veckans ifrågasatta valresultat: Demonstranter körs ut och dumpas i öknen.
President Ilham Aliyev röstar i Baku den 9 februari. Bilden kommer från presidentkansliet i Azerbajdzjan.
Foto: Azerbajdzjans presidentkansli/handout via AP/TT

President Ilham Aliyevs stödparti Nya Azerbajdzjan vann 72 av parlamentets 125 platser i valet den 9 februari, men resultatet har ifrågasatts av såväl den inhemska oppositionen som internationella observatörer.

När en protest mot valresultatet i söndags anordnades i Baku svarade polisen med att omhänderta över 100 demonstranter, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Flera av dessa bussades sedan ut ur huvudstaden och släpptes på avlägsna platser.

– Det var en demonstration tidigare i veckan som polisen bröt upp ganska våldsamt. Den här bisarra taktiken att släpa ut folk hundratals kilometer ut i öknen var ett försök att inte spä på ilskan ytterligare. Regeringen vill också avleda denna kris utan att uppröra de internationella observatörer som fortfarande är kvar i landet, säger Michael Runey, Eurasienexpert på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, och tillägger

– Det är en märklig taktik, men betydligt mindre våldsam.

Flera tongivande oppositionsledare greps dessutom i anslutning till sina hem eller partihögkvarter, enligt Reuters.

Usel ekonomi

President Aliyev upplöste parlamentet och utlyste nyval i december, något oppositionen kallat en skenmanöver för att flytta fokus från landets usla ekonomi.

– Det har varit ett stort antal protester under det senaste året och många av dem har slagits ned med våld. Men protesterna fortsätter sannolikt så länge ekonomin är så här dålig, och det förblir den nog ett tag. Det finns ingen tillväxt att tala om utanför oljesektorn och den skapar inte så många arbetstillfällen, säger Michael Runey.

"Ridit ut stormar förut"

Flera oppositionspartier bojkottade nyvalet eftersom de anser att regeringen hindrat deras möjligheter att bedriva valrörelse. Och när valet nu väl genomförts har hanteringen lett till protester. Om syftet bakom president Aliyevs manöver var att avleda missnöje kan konsekvensen i stället ha blivit den motsatta, enligt Michael Runey.

– Regeringen har ridit ut stormar förut, men om tanken bakom nyvalet var att öka sin popularitet så tror jag inte att det har fungerat.

Läs mer

Kristianstad

Polis plockade ned kamera ur träd

En olaglig övervakningskamera hittades utanför HK Scan

Kristianstad

Besked idag: Danmark öppnar gränsen för skåningar

Låg spridning av covid-19 bakom det nya beskedet.

Nyheter

I natt: Viltolycka på E22

Ett körfält påverkat.

Kristianstad

Efterlängtat besked väntas – då öppnar Danmark gränsen till Skåne

”Skåne ligger under den danska gränsnivån hur man än räknar”

Coronavirus

Coronaläget: Lägsta sjukhussiffran sedan mars

Det visar de senaste siffrorna från Region Skåne.

Kristianstad

Designrean anpassades efter coronan

Kön till Glashyttan var 1,5 timme lång.