Bakterier och gängliv hos Riksteatern
De har redan skaldat om biologisk mångfald, djur och natur, i föreställningen "Vi som bor här". Nu ger sig Stefan Sundström och Martin Emtenäs återigen ut på vägarna, med uppföljarföreställningen, en "musikalisk feelbad-talkshow" som har premiär den 26 februari i Lund. Den kommer att vara till nytta för både klimatet och hobbyodlare, enligt Stefan Sundström.
– Vi håller på med olika små djur. De senaste åren har man fattat att den mikrobiologiska mångfalden är viktig både i oss och i jorden. Den mikrobiologiska utarmningen av jordarna är redan ett hot mot vår livsmedelsförsörjning, säger han.
Folkbildande
Stefan Sundström har länge engagerat sig i ämnet, och har också skrivit en bok om biokol och bokashi, som är japansk kökskompostering. Nu vill han sprida idéerna från scenen.
– Vad det gällde bokashi tyckte jag först att det var löjligt, någon storstadstrendidé. Men det är en revolutionerande idé om avfall, säger han entusiastiskt.
Hur gör man egentligen teater om avfall och bakterier?
– Det är inte teater i vanlig mening. Martin är en folkbildare, han står för sakkunskapen och är bra på att förklara saker, och jag är med för att poppa till det och vara skojig.
Föreställningen ska bli som en tv-show, där man också bjuder in lokala gäster. Det kan alltså komma att handla om allt från huggormar i Sundsvall till hotad skog i Tiveden.
– Vi kommer också att propagera för sämre hygien, utlovar Stefan Sundström, som menar att vi numera duschar bort kroppens egna bakterier.
Om manlig identitet
Teater om att lämna gängliv och kriminalitet bakom sig syns också bland Riksteaterns nyheter. Ulf Stenberg och Emil Rosén har intervjuat män som är aktiva, eller har varit det, i den kriminella världen. Samtalen har kretsat kring rädsla, skam och skuld. Men också kring manlig identitet, och hur den skulle kunna förändras. Den dokumentära föreställningen "Bye bye bror" har premiär den 15 januari i Umeå.