Ny kurskrasch för amerikansk krisbank

Bankkrisen i USA visar inga tecken på att avta.
SVB Financial Group, moderbolaget till den kollapsade amerikanska nischbanken Silicon Valley Bank, har ansökt om konkursskydd.
First Republic Bank har hittills rasat med 19 procent på Nasdaqbörsen.
Ekonomi • Publicerad 17 mars 2023
First Republic Bank har säkrat ett stödpaket från storbankerna, men marknaden är inte övertygad om att faran är över för en kollaps. Arkivbild.
First Republic Bank har säkrat ett stödpaket från storbankerna, men marknaden är inte övertygad om att faran är över för en kollaps. Arkivbild.Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Ansökan om konkursskydd för Nasdaq-noterade SVB Financial Group – med den svenska pensionsfonden Alecta som storägare – kommer en vecka efter att själva bankverksamhet i Silicon Valley Bank (SVB) tagits över av USA:s finansmyndighet FDIC efter en så kallad bankrusning.

SVB-kollapsen är den största i USA:s banksystem på över tio år. Banken hade vid årsskiftet tillgångar värda 209 miljarder dollar (cirka 2 200 miljarder kronor), men verksamheten gick omkull då kunder började tömma sina konton och kassan tog slut.

USA:s centralbank Federal Reserves regionala San Francisco-kontor flaggade redan i slutet av 2022 för allvarliga problem för Silicon Valley Bank när det gäller hanteringen av riskerna för banken med de snabbt stigande räntorna, rapporterar Bloomberg med hänvisning till en anonym källa.

Av konkursansökan framgår att moderbolaget har 2,2 miljarder dollar i kassan, 3,3 miljarder i obligationslån och 3,7 miljarder i form av så kallade preferensaktier.

Alecta en av de största ägarna

Tanken är att moderbolaget under konkursskydd enligt vad som heter Chapter 11-processen i USA ska kunna hantera sina tillgångar och göra upp med fordringsägare om ersättning.

Själva banken, SVB, omfattas inte av konkursskyddet. Verksamheten är inte del av det federala amerikanska banksystemet utan ingår i ett lokalt banksystem i Kalifornien.

Handelshuset SVB Securities och kapitalförvaltaren SVB Capital – som inte gått omkull – omfattas inte heller av det konkursskydd moderbolaget har ansökt om.

SVB Financial Group uppger dock att man med hjälp av domstolsbeslut även vill utvärdera strategiska möjligheter för dessa tillgångar.

Den svenska pensionsfonden Alecta har sedan sommaren 2019 investerat 8,9 miljarder kronor i banken.

"Vi har legal representation på plats i USA. Vad den juridiska processen resulterar i får tiden utvisa", skriver Alectas presschef Jacob Lapidus i ett mejl till TT.

First Republic i blåsväder

Alecta är även storägare i nischbanken Signature Bank, som kollapsade den gångna helgen. Pensionfonden riskerar också en tredje smäll, då även den amerikanska banken First Republic hamnat i blåsväder i bankoron i USA.

Trots ett stort stödpaket med insättningar från ett dussin storbanker på sammanlagt 30 miljarder dollar (motsvarande 314 miljarder kronor) i First Republic fortsätter bankens aktie att rasa i terminshandeln på Wall Street.

Stödpaketet riggades på initiativ av USA:s finansminister Janet Yellen, storbanken JP Morgans vd Jamie Dimon och chefen för USA:s centralbank Jerome Powell. Men marknaden är inte imponerad.

"Väcker mer frågor än svar"

First Republic Bank, vars kreditbetyg sänkts till skräpnivå, hade inför fredagens handel tappat 58 procent av sitt värde på en vecka. När Nasdaqbörsen öppnade på fredagen föll aktien med ytterligare 19 procent efter ett tillfälligt handelsstopp.

Aktivistfonden Pershing Squares vd Bill Ackman beskriver försöken att rädda banken som en dålig strategi. Åtgärderna smetar bara ut riskerna och skapar en falsk känsla av säkerhet, skriver han på Twitter.

"Det väcker mer frågor än svar", skriver han.

Fakta: Alectas problematiska bankinnehav i USA

Pensionsfonden Alecta är storägare i tre av de banker som hamnat i blåsväder i den våg av oro kring så kallade nischbanker i USA den gångna veckan. Två har redan gått omkull:

Silicon Valley Bank

Alecta har sedan sommaren 2019 investerat 8,9 miljarder i banken och är en av de största ägarna i moderbolaget, SVB Financial Group, som nu har ansökt om konkursskydd i USA. Alecta har skrivit ned värdet på investeringen till noll.

Signature Bank

Alecta investerade fram till sommaren 2022 3,2 miljarder kronor i banken, som gick omkull i en bankrusning i förra helgen. Även detta innehav värderas numera till noll av Alecta.

First Republic Bank

Banken har Alecta som storägare, med en investering på 9,7 miljarder kronor. Aktien har tappat omkring 80 procent av sitt värde på Nasdaqbörsen sedan årsskiftet – det mesta i turbulensen sedan Silicon Valley Bank gick omkull.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.