Banksys brexitmålning i Dover borttagen

Konst • Publicerad 12 september 2019
Banksys brexitmålning har tagits bort från husvägg i Dover i England. Arkivbild.
Banksys brexitmålning har tagits bort från husvägg i Dover i England. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Den stora brexitmålningen gjord av Banksy på en husvägg i Dover, Storbritannien, har täckts av en byggnadsställning och tycks ha målats över med vit färg, skriver . Nu reagerar konstnären själv på .

"Åh. Jag hade planerat att jag skulle ändra verket i Dover till det här den dag då brexit genomförs. Men det verkar som att de har målat över det. Nåväl, jag gissar att en stor vit flagga säger lika mycket", skriver han.

Målningen föreställer en man på en stege som hackar bort en stjärna ur EU:s flagga. Banksy har bifogat en bild av hur han tänkt att flaggan skulle ligga hopknycklad på marken om han hade fått tillfälle att göra om verket.

Brexitmålningen i Dover dök upp 2017 och först var det, som ofta när det gäller den hemlighetsfulla graffittikonstnären Banksy, inte helt säkert vem det var som hade målat den. Nu höjs flera röster mot Dovers styre, som tros ha godkänt övermålningen, för att ha förstört viktig samtidskonst.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.