Annons
Nyheter

Barn och anhöriga mördas – "Vidrigt våld"

I Uppsala sköts en mamma till en gängkriminell man ihjäl och en 25-årig man på väg till jobbet miste livet när skytten tog fel på person. Samtidigt har tre pojkar mördats sedan i juli.
Den senaste tidens våldsvåg saknar motstycke, menar rikspolischef Anders Tornberg.
Brott • Publicerad 13 september 2023
Rikspolischef Anders Thornberg säger att våldet vi ser nu saknar motstycke.
Rikspolischef Anders Thornberg säger att våldet vi ser nu saknar motstycke.Foto: Christine Olsson/TT
Noas biträdande chef Hampus Nygårds säger att läget i Uppsala har eskalerat.
Noas biträdande chef Hampus Nygårds säger att läget i Uppsala har eskalerat.Foto: Christine Olsson/TT
Noas biträdande chef Hampus Nygårds, rikspolischef Anders Thornberg och regionpolischef Ulf Johansson från region Mitt under en pressträff med anledning av den senaste tidens händelser kopplat till organiserad brottslighet och gängkriminalitet.
Noas biträdande chef Hampus Nygårds, rikspolischef Anders Thornberg och regionpolischef Ulf Johansson från region Mitt under en pressträff med anledning av den senaste tidens händelser kopplat till organiserad brottslighet och gängkriminalitet.Foto: Christine Olsson/TT

Bara i Uppsala har fyra skjutningar inträffat under den senaste veckan, två av dem med dödlig utgång. Det ena offret var en kvinna i 60-årsåldern, mamma till en gängkriminell man, den andre en man i 25-årsåldern som enligt polisens uppfattning inte var den tänkta måltavlan.

– Flera pojkar i åldern 13–15 har dödats. En anhörig till en gängkriminell, en moder, har avrättats i hemmet. En ung man på väg till arbetet har skjutits till döds tidig morgon, säger Thornberg på en presskonferens, och påpekar att våldet grundar sig i konflikter mellan gängkriminella.

Internationella brott

Annons

I Stockholmsområdet har två personer mördats under den senaste veckan, en av dem en 13-årig pojke som enligt TV4 Nyheternas uppgifter sköts till döds. Tidigare under sommaren hittades även två 14-åriga pojkar mördade i Nynäshamn och Upplands Bro, där gängkopplingar utreds.

Thornberg betonar att gängens våld är av internationell karaktär och att de som beställer morden ofta befinner sig utomlands.

– Barn utpressas och med dödshot tvingas utföra grova brott, de som sätter sig emot riskerar livet, medan de som sitter högst upp inte tar i det vidriga kriminella våldet.

Hampus Nygårds, biträdande chef för Nationella operativa avdelningen (Noa), säger att "ganska många" av dem som är högst upp i kedjan befinner sig utanför Sverige.

– De finns i olika länder runtomkring världen. Det innebär att vi måste jobba med många olika partner, säger Nygårds.

Han säger att det är ett "otroligt spänt läge".

– Vi har tidigare pratat om att vi har haft många "röda" konflikter som riskerat att eskalera. Saker och ting har nu eskalerat, det är värre än under och innan sommaren.

Ulf Johansson, regionpolischef i region Mitt som bland annat inbegriper Uppsala, uppger att man gripit flera personer och tagit ett "stort antal vapen" i beslag.

– Vi har förhindrat flera våldsdåd. Polisen har varit på rätt plats vid rätt tid, säger Johansson.

Enligt medieuppgifter hör flera av veckans brott till interna konflikter i Foxtrotnätverket. Nätverket leds av en 37-årig kriminell man från Uppsala känd som "kurdiska räven", som tros hålla sig undan svenska myndigheter i Turkiet.

Annons

TT: Vilken roll spelar han i det våld som nu sker?

– Vi kommenterar inte enskilda individer men vi kan konstatera att vi har ett antal kriminella individer, till exempel i Turkiet, som vi gör allt vi kan för att komma åt och bli lagförda antingen i Sverige eller på annat sätt, säger Hampus Nygårds.

TT: Har samarbetet med Turkiet blivit bättre?

– Tillsammans med Åklagarmyndigheten har arbetet intensifierats under vår, sommar och nu. Exakt hur vi ligger till i det eller hur det går kommer vi inte kommentera vidare.

Fakta: Senaste veckans våldsspiral

Natten mot torsdagen den 7 september: En kvinna i 60-årsåldern skjuts ihjäl i sitt hem stadsdelen Gränby i Uppsala. Polisen bekräftar senare att hon var mamma till en gängkriminell man.

Natten mot söndagen: Skott avlossas mot en bostad i Stenhagen i Uppsala. Ingen skadas.

Måndag morgon: En 13-årig pojke hittas död i Haninge söder om Stockholm. Enligt TV4 Nyheternas uppgifter har han skjutits.

Tisdag morgon: En man i 25-årsåldern skjuts ihjäl i en trappuppgång i Sala backe i Uppsala tidig morgon. Enligt medieuppgifter var han inte den tänkta måltavlan. Polisen beskriver honom som "en man på väg till arbetet".

Tisdag kväll: En man i 20-årsåldern dödas under skottlossning i Sollentuna norr om Stockholm.

Natten mot onsdag: Ny skottlossning i Stenhagen – den fjärde i Uppsala på en vecka. Ingen skadas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons