Barn tog med granat till skolan

Ett barn i Kristianstad skulle visa sina kamrater sommarens trofé. Det hela slutade med att nationella bombskyddet kunde oskadliggöra föremålet – en granat
Brott • Publicerad 11 september 2019
Polis fick spärra av ett område i Kristianstad efter att ett barn tagit med en granat till sin skola. Arkivbild.
Polis fick spärra av ett område i Kristianstad efter att ett barn tagit med en granat till sin skola. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

En halvtimme före midnatt kunde bombskyddet oskadliggöra den granat som orsakat avspärrningar i delar av centrala Kristianstad. En kontrollerad sprängning i en rabatt intill en förskola avslutade insatsen.

– Ett barn hittade granaten tidigt i somras. Barnet hade den hemma hos sig hela sommaren och tog den med sig i dag, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen.

– En lärare såg vad den trodde kunde vara något farligt och kontaktade polisen. På plats konstaterar de att det är liten granat, och förmodligen instabil.

Granaten ska ha hittats på Rinkaby skjutfält utanför Kristianstad.

– Den har förmodligen legat en bit ner i marken på skjutfältet under en längre tid, annars hade militären tagit om hand om den tidigare, säger Thomas Söderberg.

Ingen skadades i händelsen, men delar av centrala Kristianstad var avspärrade under kvällen.

– Ärendet är avslutat för vår del, men det som hände är ju inte bra och jag gissar att föräldrarna kommer att ha ett litet samtal med barnet, säger Thomas Söderberg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.