GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bedrägeri mot äldre ökar – man gripen i Skåne

I förra veckan greps och häktades en 48-årig man i Malmö misstänkt för en rad bedrägerier mot äldre.
Brott • Publicerad 22 juli 2021
Den häktade mannen har inte agerat ensam. Arkivbild.
Den häktade mannen har inte agerat ensam. Arkivbild.
Foto: Isabell Höjman/TT

Mannen greps utanför för sin bostad i Malmö den 15 juli misstänkt för bedrägerier mot äldre. Han häktades tre dagar senare.

– Vi har sett en ökning under sommaren av det vi kallar för fysisk wishing, det vill säga att man besöker folk i deras hem, säger Stefan Peijne, gruppchef på regionala brottssamordningen i Region syd.

Den häktade mannen har under de senaste veckorna varit aktuell i flera bedrägeriutredningar. Mannen bedöms vara en del av ett större nätverk som tros ligga bakom en rad åldringsbrott.

– Det är inga gärningsman som agerar ensamma detta utan det krävs en organisation bakom.

– Någon ska sitta och systematiskt ringa runt till de äldre och försöka få napp. Det kan ta flera timmar att bearbeta personen i luren. Samtidigt finns det en medgärningsman som beger sig till adressen och hämtar kort, kod eller vad det än må vara, säger Stefan Peijne på polisen i Region syd.

Fakta: Så skyddar du dig mot bedrägeriförsök

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

Lämna aldrig någonsin ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer