Annons
Nyheter

UD: Kan inte bevilja belarusier asyl

Sverige kan inte bevilja de asylsökningar som två belarusier lämnat in på Sveriges ambassad i Minsk. Det uppger utrikesdepartementet.
Politik • Publicerad 11 september 2020
Demonstrationer i Minsk den 9 september.
Demonstrationer i Minsk den 9 september.Foto: AP/TT

– Svenska ambassader kan inte ta emot eller fatta beslut om asyl. Om man vill ansöka om skydd i Sverige får man lämna in sin ansökan hos gränspolisen eller hos en av migrationsverkets ansökningsenheter. Migrationsverket kan inte godkänna en ansökan om asyl som lämnats in vid en svensk ambassad, säger Julia Eriksson Pogorzel på departementets presstjänst till TT.

Det var under fredagen som två personer kom in på Sveriges ambassadområde i Belarus huvudstad Minsk och sökte asyl, uppger utrikesdepartementet.

Annons

– De är kvar på ambassadområdet och mår efter omständigheterna väl. Men i övrigt kan vi inte gå in på detaljer om hur vi agerar, säger Julia Eriksson Pogorzel.

Säkerhetsstyrkor befann sig under eftermiddagen utanför ambassadområdet, men enligt UD är det nu lugnt vid ambassaden.

Den belarusiska oberoende nyhetssajten tut.by uppger att det rör sig om två personer från staden Vitebsk i nordöstra Belarus som tagit sig till Minsk för att ansöka om politisk asyl i Sverige. Sajten rapporterar att de två har hoppat över ett staket för att ta sig in på ambassadens område – och därmed det svenska diplomatiska territoriet.

I en intervju med tut.by säger en av de två att de fruktar för sina liv.

Enligt tv-kanalen Belsat har de två tidigare deltagit i protesterna mot Aleksandr Lukasjenkos styre, rapporterar Ekot.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons