Annons

Betongföretag förlorar spionrättegång i Norge

Norge • Publicerad 18 februari 2020
Betongdirektören Atle Berge i rätten. Arkivbild.
Betongdirektören Atle Berge i rätten. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Omkring 140 miljoner norska kronor ville Ølen Betong ha från den norska staten. Men betongproducenten förlorade den spionerikopplade rättegången i tingsrätten i Oslo.

Tvisten kretsar kring rekryteringsförsök som underrättelsetjänsten Etterretningstjenesten och säkerhetspolisen PST genomfört mot Ølen Betong-anställda i Ryssland. Företaget investerade stora summor i Murmansk – men satsningen gick om intet, vilket företaget hävdar beror på Norges klumpiga försök att rekrytera informatörer.

Annons

Den ryska säkerhetstjänsten FSB ska ha snappat upp rekryteringsförsöken och genomförde tuffa förhör med såväl företagets ägare som en betongarbetare. De fick sedan inreseförbud i Ryssland.

– De blev hotade med både giftsprutor och pistol, sade företagets advokat Per Magne Ristvedt tidigare under rättegången.

Men tingsrätten i Oslo anser inte att Etterretningstjenesten eller PST kan utkrävas ansvar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons