Annons
Nyheter

Betsson rusar efter uppköpsrykten

Spelbolaget Betsson rusar på Stockholmsbörsen. Amerikanska uppköpsrykten får aktien att stiga drygt 13 procent vid lunchtid.
Ekonomi • Publicerad 16 september 2021
Pontus Lindwall, vd i spelbolaget Betsson. Arkivbild.
Pontus Lindwall, vd i spelbolaget Betsson. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Bakgrunden är uppgifter till amerikanska branschsajten Actionnetwork som bidrar till morgonens kraftiga kursreaktion. Enligt sajten är det sportklädesmärket Fanatics som nu vill etablera sig på den växande amerikanska spelbranschen och detta genom ett förvärv av ett redan etablerat spelbolag.

Fanatics som grundades 1995 sysslar framförallt med kläder med licenser för sportligor som NHL, NBA och amerikanska fotbollsligan NFL. Enligt källor till Actionnetwork ska man haft möten med två aktörer, förutom Betsson även konkurrenten Rush Street Interactive.

Öppnat upp

Annons

– Rykten pågår hela tiden. Sedan är det här en seriös branschsajt och det pågår nu en konsolidering i branschen. Man räknar med uppköp och mycket händer i sektorn, säger Marlon Värnik, analytiker på Pareto Securities och som bevakar Betsson.

Just USA ses för närvarande som en marknad med extremt stor potential sedan högsta domstolen öppnade upp för sportspel 2018. I 23 delstater är det numera tillåtet att spela på bland annat olika idrottsevenemang efter att till exempel Arizona öppnat upp i samband med att NFL-säsongen startade i helgen. Enligt den amerikanska branschorganisationen AGA har nästan 27 miljarder dollar, motsvarande 230 miljarder svenska kronor omsatts hos amerikanska spelbolag under de inledande sju månaderna av 2021.

Etablerat i flera delstater

Betsson vill nu också ha en del av den kakan med en etablering i USA samtidigt som Actionnetwork ser bolaget som en attraktiv uppköpskandidat då man redan har en plattform klar med bland annat oddsättning av idrottsevenemang. Konkurrenten Rush Street är å andra sidan redan etablerat i ett flertal amerikanska delstater vilket ses som en konkurrensfördel.

Kurslyftet gör nu att Betsson är dagens bäst presterande bolag på Stockholmsbörsen och aktien handlas på den högsta nivån sedan våren 2016.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons