Annons

Biden skriver under mångmiljardpaket till Kiev

USA:s president Joe Biden har godkänt ett åtgärdspaket för att USA ska kunna skicka hundratals miljarder kronor till Ukraina.
USA • Publicerad 10 maj 2022
President Joe Biden skriver under den så kallade lån- och uthyrningslagen.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Åtgärdspaketet stöds av både Demokraterna och Republikanerna och innebär att USA återaktiverar den så kallade lån- och uthyrningslagen som gjorde det möjligt för amerikanerna att skala upp sitt stöd till Europa under andra världskriget.

Kongressen, som nu ska ta ställning till paketet, står i begrepp att skicka ytterligare många miljarder till Kiev för att bistå Ukraina med militärt och humanitärt stöd under kriget mot Ryssland. Demokraterna håller för närvarande på att förbereda det omfattande paketet, som totalt omfattar cirka 400 miljarder kronor.

Annons

Biden skrev under dokumentet sent på måndagskvällen svensk tid – samma dag som Ryssland firade segerdagen.

"Detta stöd har varit kritiskt för Ukrainas framgångar på slagfältet", säger Biden i ett uttalande.

Presidenten understryker också vikten av att kongressen bifaller paketet för att undvika avbrott i de militära försändelserna. Den 19 maj kommer stödet som tidigare röstats igenom att ta slut– Pentagon har redan använt de omkring 35 miljarder konor man haft till förfogande för försändelser av krigsmateriel till den ukrainska regeringen.

Lån- och uthyrningslagen lanserades av av USA:s dåvarande president Franklin D Roosevelt 1941 och innebar att USA kunde skicka försändelser till Storbritannien och de övriga allierade länderna i kampen mot Nazityskland.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons