Nyheter

”Blåsta rätt upp och ner”

Efter beskedet om att Continental Foods ska lämna Kristianstad fick tillvaron en abrupt vändning för många av de anställda.
– Vi känner oss blåsta rätt upp och ner, säger Björn Larsson, som inte längre tycker att han bor i en livsmedelskommun.
Nyheter • Publicerad 28 juni 2014
Foto: Foto: Bosse Nilsson
Snart arbetslösa. Björn Larsson och Johanna Olsson förlorar sina jobb när Continental Foods, tidigare Campbells, lämnar Kristianstad.
Snart arbetslösa. Björn Larsson och Johanna Olsson förlorar sina jobb när Continental Foods, tidigare Campbells, lämnar Kristianstad.Foto: Foto: Bosse Nilsson

Continental Foods, före detta Campbells, meddelade så sent som i mars att verksamheten ska läggas ned i Kristianstad för att i stället flyttas till Belgien. Under flera år har företaget varit ett av de med störst nettoomsättning i Kristianstad. 110 arbetstillfällen berörs, men när är ännu inte klart.

Björn Larsson är en av dem som förlorar sitt jobb.

– De som har jobbat här i kort tid har jobbat här i åtta år. Det finns stor lojalitet och mycket kompetent folk, säger Björn Larsson, som är lagerarbetare och livsmedelklubbens ordförande.

”Inte fattat det riktigt”

Han har arbetat på Campbells sedan 1975 – i snart 40 år – och fyller 60 i sommar.

– Jag är väldigt attraktiv på arbetsmarknaden, säger han med ett skratt med spår av uppgivenhet.

Skulle han gå i pension vid 61 så skulle han vid ett snabbt överslag tappa 3 000–4 000 kronor i månaden innan skatt jämfört med om han skulle ha jobbat till 65. Efter sommaren hoppas han kunna fundera på sin framtid, när förhandlingarna om kollegornas framtid börjat lugna sig.

– Alla har inte landat i att det tar slut. Man vet om det, men har inte fattat det riktigt och så känner jag själv ibland med.

”Aldrig sökt ett jobb”

Kollegan på lagret, Johanna Olsson, har arbetat på Campbells i hela sitt yrkesliv. Jobbet fick hon genom sin pappa som då var förman.

– De säger att det är lättare att få ett jobb om man redan har ett. Jag har aldrig sökt ett jobb i hela mitt liv. Jag måste lära mig skriva ansökningsbrev och cv. Jag har två barn så jag vill helst inte ge mig av allt för långt, men i Malmö och Helsingborg har jag hört att det finns jobb som truckförare. Här finns det inte så många livsmedelsföretag kvar, säger Johanna Olsson.

På frågan vad de tror att kommunen kan göra för att få företag att komma hit och stanna kommer svaret snabbt.

– Vill man få hit industri, handel och service ska det finnas en tydlig plan. Har man en beredskap är det enklare, säger Björn Larsson.

– Kan vi underlätta eller göra något för er? borde kommunen fråga, säger Johanna Olsson.

Tycker ni fortfarande att Kristianstad är en livsmedelskommun?

– Inte nu längre. Det fanns en potential innan, men det bidde inte så. Vi behöver lite större arbetsplatser också, även om småföretagare kan komplettera, säger Björn Larsson.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.