Annons
Nyheter

Blev världsmästare i matte efter huvudskada

Neelakantha Bhanu Prakash skadade huvudet som barn och började med matematik som rehabilitering. Nu är indiern världens snabbaste på huvudräkning.
Men hans mål är inte att vinna tävlingar – utan att utbilda och hjälpa barn bort från vad han kallar mattefobi.
Indien • Publicerad 2 september 2020
Barn från slumkvarter i Delhi får gratis skolundervisning under en bro. Arkivbild.
Barn från slumkvarter i Delhi får gratis skolundervisning under en bro. Arkivbild.Foto: Altaf Qadri/AP/TT

I Indien är han känd som "världens snabbaste minräknare" och enligt landets motsvarighet till Guinness rekordbok, Limca, processar hans hjärna siffror tio gånger snabbare än oss vanliga dödliga.

I augusti blev Neelakantha Bhanu Prakash, 20-åringen från Hyderabad i södra delstaten Telangana, den förste asiaten att vinna guld i huvudräkning under världsmästerskapen i Mind Sports Olympiad i London. Ett matematiskt underbarn kanske man tänker?

Annons

– Absolut inte, jag finner ordet "underbarn" lite problematiskt eftersom det helt enkelt inte fångar ansträngningarna och erfarenheten. Det är bara ett tillstånd som kommer ur tomma intet, säger han i en intervju med CNN.

Trafikolycka ändrade allt

Allt började med en allvarlig trafikolycka när Bhanu var fem år gammal och skadade huvudet svårt. Han fick sys med 85 stygn, var sängliggande i ett år, kunde inte gå till skolan och plågades av smärtan.

– Det är den mest traumatiska upplevelse jag haft i mitt liv, säger han till tv-kanalen.

– Allt jag kunde förlita mig på var tal och klurigheter.

Två år senare kom han trea i en delstatstävling i matematik. Sedan dess har priserna trillat in och han har slagit 50 Limca-rekord.

Organisation mot mattefobi

Men det är inte längre tävlingarna som driver Neelakantha Bhanu Prakash framåt. När han besökte en skola på landsbygden och insåg att barnen inte förstod vad multiplikation var, väcktes hans engagemang.

2018 startade han organisationen Exploring Infinities (ungefär utforska oändligheterna) med syfte att genom lekar och spel göra matematik till något roligt och intressant – i stället för något krångligt och avskräckande.

Nu ligger allt Bhanus fokus på att motverka vad han kallar för mattefobi i stället för att delta i matematiktävlingar, säger han till CNN.

– Jag vill inte ge matematiken ett ansikte. . . Jag vill ge motverkandet av mattefobi ett ansikte, så enkelt är det.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons