Annons
Nyheter

Bockstensmannen får ny hårfärg

Historia • Publicerad 18 juni 2021
Nya fynd gör gällande att Bockstensmannen troligen hade mörkt hår, och inte ljust som man tidigare trott. Så här ser rekonstruktionen av mannen ut idag, innan de nya fynden slagit igenom. Arkivbild.
Nya fynd gör gällande att Bockstensmannen troligen hade mörkt hår, och inte ljust som man tidigare trott. Så här ser rekonstruktionen av mannen ut idag, innan de nya fynden slagit igenom. Arkivbild.Foto: Niklas Larsson/TT

Nya fynd gör gällande att Bockstensmannen troligen hade mörkt hår, och inte ljust som man tidigare trott.

– Vi säger att det är troligt att det är ett mörkt hår. Jag vill betona det. Och han ser faktiskt lite annorlunda ut, säger Christina Andersson-Wiking, förste antikvarie på Hallands kulturhistoriska museum till P4 Halland.

Annons

Slutsatsen kommer sedan man låtit dna-testa hår från mannen. Den rekonstruktion av Bockstensmannen som finns på museet kan komma att uppdateras. Den tidigare teorin byggde på experiment som danska forskare gjort genom att gräva ner hår i en mosse och se hur det påverkades.

Bockstensmannen är kvarlevorna av en man som hittats bevarad i en mosse i Halland och som enligt forskarna tros ha dött i mitten på 1300-talet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons