Annons
Nyheter

Bok: Trump ville tona ned farorna med corona

President Donald Trump informerades tidigt om att coronautbrottet utgjorde ett mycket allvarligt hot mot USA.
USA • Publicerad 9 september 2020
USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP/TT
Den amerikanske journalisten Bob Woodward. Arkivbild.
Den amerikanske journalisten Bob Woodward. Arkivbild.Foto: Cliff Owen/AP/TT

Ändå tonade Trump ned farorna med viruset och jämförde det med vanlig influensa.

Den nationella säkerhetsrådgivaren Robert O’Brien varnade redan den 28 januari för att virusutbrottet skulle bli omfattande.

Annons

– Det här kommer att bli det största hotet mot rikets säkerhet du kommer att möta under ditt presidentskap, sade O'Brian till Trump enligt den kommande boken "Rage" av den ansedde journalisten Bob Woodward, rapporterar NBC News.

"Fem gånger så dödligt"

Några dagar senare meddelade Trump, efter en rekommendation från det nationella säkerhetsteamet, att ett reseförbud skulle införas för Kina, där utbrottet startade. Men samtidigt fortsatte han att tona ned farorna.

I en intervju med Woodward ska Trump dock ha varit av en annan uppfattning. Trump berättade att viruset var fem gånger dödligare än influensan, rapporterar CNN.

– Jag ville hela tiden tona ned det, förklarar han saken för Woodward den 19 mars enligt den nya boken.

– Jag vill fortfarande tona ned det eftersom jag inte vill orsaka panik.

Stark kritik

Presidenten har fått stark kritik för hur han har hanterat virusutbrottet, och många anser att ett stort antal liv hade kunnat räddas om det tagits på större allvar.

Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany sade på onsdagen att Trump inte medvetet misslett amerikanerna om coronapandemin omfattning.

Samma dag försvarade Trump sitt agerande.

– Jag älskar vårt land, och jag vill inte att människor ska vara rädda, sade presidenten enligt nyhetsbyrån Reuters och tillade:

– Vi har gjort bra ifrån oss.

Woodwards bok, som släpps den 15 september, bygger bland annat på 18 intervjuer med Donald Trump som genomförts mellan den 5 december 2019 och den 21 juli 2020.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons