Annons
Nyheter

Bolund om klimatförslagen: "Pinsam snuttefilt"

Regeringens förslag på klimatområdet sågas av Miljöpartiets språkrör Per Bolund, som bland annat efterfrågar fler satsningar på transportsystem.
– Det här är en pinsam snuttefilt till klimatpolitik, säger han.
Politik • Publicerad 6 september 2023
Miljöpartiets språkrör Per Bolund. Arkivbild.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) presenterade på onsdagen en rad förslag på klimatområdet. Bland annat vill regeringen införa en skrotningspremie för äldre bilar med förbränningsmotor.

Per Bolund (MP) ger inte mycket för förslaget.

Annons

– Skrotningspremien är bara ett sätt att släta över att man misslyckades när man tog bort elbilsbonusen och därmed dödade bilmarknaden. Och det här förslaget kommer inte att vara en återställare av det tyvärr, säger han.

Saknar stora investeringar

– Det här är resterna av den sammanhållna klimatpolitik som vi införde, och som regeringen inte lyckats trampa sönder. Vi är i en krissituation där vi skulle behöva satsa stort och investera i det fossilfria Sverige, och det ser vi ingenting av.

Per Bolund efterfrågar stora investeringar i bland annat energi- och transportsystem.

Romina Pourmokhtari kunde på pressträffen varken uppge hur stor den kommande klimatbudgeten blir eller hur utsläppen påverkas, utan hänvisade i stället till en kommande klimathandlingsplan.

"I sig helt okej"

Anna-Caren Sätherberg, klimatpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, hade velat se ett tydligare besked från ministern.

– De satsningarna som hon tog upp, de är i sig helt okej. Men om de räcker, det fick vi inget svar på, säger hon.

– Samtidigt är den politik som presenterades en förlängning av den politik som den socialdemokratiska regeringen hade.

Branschorganisationen Transportföretagen välkomnar regeringens satsningar, som bland annat riktar in sig på elektrifiering av tunga elfordon.

"Marknaden för eldrivna lastbilar har knappt kommit igång, inte ens en procent av lastbilsflottan är elektrifierad och inköpspriserna är mycket höga. Regeringens satsningar är därför viktiga för att transportsektorn ska kunna möta den gröna omställningen", säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons