Annons

Bomber desarmeras inför Teslas fabriksbygge

Ekonomi • Publicerad 26 januari 2020
En skylt varnar besökare för odetonerade bomber på platsen där Teslas första fabrik i Europa ska byggas i Tyskland. Sju bomber har oskadliggjorts.
En skylt varnar besökare för odetonerade bomber på platsen där Teslas första fabrik i Europa ska byggas i Tyskland. Sju bomber har oskadliggjorts.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Sju bomber från andra världskriget har oskadliggjorts på den tomt utanför Berlin där elbilstillverkaren Tesla ska bygga sin första europeiska fabrik. Bomberna kunde oskadliggöras utan problem, säger en talesman för den tyska polisen.

Bomberna i fråga var relativt små och fälldes av amerikanska stridsflyg under kriget. Trots att det snart gått 75 år sedan krigsslutet finns mängder av odetonerade bomber kvar i marken. Ofta upptäcks de i samband med byggarbeten.

Annons

Tesla slöt i förra veckan avtal om att köpa ett 300 hektar stort markområde i Grünheide öster om Berlin för 40,9 miljoner euro (cirka 430 miljoner kronor). Där ska enligt planerna tillverkning av flera bilmodeller starta redan nästa år.

Många politiker och invånare välkomnar fabriken som väntas leda till tusentals nya jobb i regionen. Andra kritiserar att ett skogsområde exploateras med risk för negativ inverkan på djurliv och dricksvatten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons