Annons
Nyheter

Bopriserna upp januari: "Inte helt dött"

Bostadspriserna steg med 1,8 procent i Sverige som helhet i januari enligt SBAB och Booli.
Men än är det för tidigt att ropa hej enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije.
– Vi tror att bostadspriserna kan falla till framåt vårkanten, säger han.
Ekonomi • Publicerad 2 februari 2023
I januari steg bostadspriserna. På bilden nybyggda bostäder i Hagastaden i Stockholm. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Under årets första månad steg priset på lägenheter i Sverige med 2,4 procent i genomsnitt och priset på villor med 1,4 procent. Det visar SBAB:s och Boolis sammanställning.

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, säger att det dock är för tidigt att tala om en trend. Det brukar nämligen ske ett uppsving på bostadsmarknaden i januari jämfört med månaden innan.

Dött i december

Annons

– I januari har vi en stor visningshelg efter att det oftast har varit dött på marknaden i december. Så priserna stiger i januari, men rensat för säsongseffekten så sjunker de, säger han och fortsätter:

– Det är därför för tidigt att säga att det har vänt, men om priserna hade fortsatt att falla i januari hade det sett ännu mörkare ut. Det här visar att det inte är helt dött på marknaden.

Avgörande för var bostadspriserna tar vägen under våren blir enligt Robert Boije Riksbankens räntebesked, och elpriserna.

Då minskar hushållens oro

– Vi tror att bostadspriserna kan falla till framåt vårkanten, men när vi nått räntetoppen borde hushållens oro över vart ekonomin är på väg minska. Givet att räntan inte fortsätter upp mycket mer än vad Riksbanken har sagt så tror jag att vi kommer att få se en stabilisering, säger han.

Det var i storstadsregionerna som lägenhetspriserna steg mest i januari. För villor var prisökningen störst i mellersta Sverige. Storgöteborg gick emot trenden med villapriser som sjönk.

– Det vi ser totalt på ett år är att villapriser har fallit väldigt mycket mer än vad bostadsrättspriser har gjort. Mycket talar för att det har att göra med en oro kring elpriser på villasidan, säger Robert Boije.

De senaste tolv månaderna har villapriserna i Sverige sjunkit med 15 procent och lägenhetspriserna med 9 procent, enligt Booli/SBAB.

Prisutvecklingen på bostadsmarknaden i januari

Lägenheter jämfört med december

Hela Sverige + 2,4 procent

Storstockholm: + 2,9 procent

Storgöteborg + 3,6 procent

Stormalmö + 4,6 procent

Norra Sverige + 1,0 procent

Mellersta Sverige + 2,7 procent

Södra Sverige + 0,4 procent

Villapriser jämfört med december

Hela Sverige + 1,4 procent

Storstockholm + 0,7 procent

Storgöteborg - 0,3 procent

Stormalmö + 1,8 procent

Norra Sverige + 0,1 procent

Mellersta Sverige + 5,6 procent

Södra Sverige + 0,6 procent

Källa: Booli/SBAB

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons