Annons

Början på slutet för Gyllene Tider

Det är över nu – på riktigt. Turnépremiären i Halmstad blir början på slutet för Gyllene Tider som i sommar åker på avskedsturné.
Först var det blandade känslor inför att tacka för sig och ta adjö – men nu är bandet taggade på att möta sin publik en sista gång.
Musik • Publicerad 3 juli 2019
Spelningarna i hemstaden Halmstad den 4–5 juli blir början på slutet för Gyllene Tider. Sommarens turné är Göran Fritzons, Anders Herrlins, Micke "Syd" Anderssons, Mats "MP" Perssons och Per Gessles avsked till publiken. Pressbild.
Spelningarna i hemstaden Halmstad den 4–5 juli blir början på slutet för Gyllene Tider. Sommarens turné är Göran Fritzons, Anders Herrlins, Micke "Syd" Anderssons, Mats "MP" Perssons och Per Gessles avsked till publiken. Pressbild.Foto: Anders Roos

Gyllene Tider har under 40 års tid levererat hits som "Flickorna på TV2", "Det är över nu" och "Gå & fiska!". Men nu tackar Per Gessle, Göran Fritzon, Anders Herrlin, Mats "MP" Persson och Micke "Syd" Andersson för sig. Avskedsalbumet "Samma skrot och korn" släpptes förra månaden och nu stundar avskedsturnén.

TT: Är det verkligen över nu?

Annons

– Japp, det är verkligen över nu, säger Micke "Syd" Andersson, trummis.

TT: Varför väljer ni att sluta just i år?

– För att det passar så fint ihop med att vi fyller 40 år som band. Vad kan väl vara bättre än att sluta med flaggan i topp, med en grym platta och ett sista underbart möte med vår publik.

Börjar i hemstaden

Turnépremiären i hemstaden Halmstad den 4–5 juli blir början på slutet för Gyllene Tider. Efter spelningarna i Halmstad blir det avskedsspelningar på flera andra håll i Sverige och i grannlandet Norge.

– Från början kändes det lite sorgligt, men nu känns det bra och jag ser fram emot turnén. Fast sista giget kommer nog att kännas sorgligt, säger Göran Fritzon, organist.

40 år har gått sedan pojkspolingarna från Västkusten spelade in sitt första album. Åren har gått fort, tycker Per Gessle, som är bandets sångare, låtskrivare och frontman.

– Det är längesedan vi började. Tiden har gått fort men samtidigt stått stilla på något konstigt sätt. Vi låter nästan likadant som 1979. Fast lite bättre, säger han.

Hitkavalkad

"Sommartider", "Juni, juli, augusti" och "Vandrar i ett sommarregn" – Gyllene Tiders musik har för många generationer blivit en självklar del av sommaren. När bandet nu ger sig ut på sin sista turné förväntar de sig en blandad publik.

TT: Vilka låtar tror ni att publiken helst vill höra?

– De vill helst höra en hitkavalkad från våra 40 år som band. Och det kanske de får också, säger Anders Herrlin, basist.

Annons

"När vi två blir en", "Kung av sand" och "Tuffa tider" – listan med hits signerade Gyllene Tider kan som sagt göras lång.

TT: Vilken är den bästa låten ni har gjort?

– "Juni, juli, augusti" är en av de bästa, säger Mats "MP" Persson, gitarrist.

TT: Vilka andra låtar ligger er varmast om hjärtat?

– Självklart ligger låtarna på det nya albumet oss varmast om hjärtat.

Viktor Andersson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons