Återhämtning på Stockholmsbörsen

Efter onsdagens kraftiga ras återhämtade Stockholmsbörsen sig en del på torsdagen. Det breda OMXS-indexet steg 1,4 procent.
Börs • Publicerad 16 mars 2023
Stockholmsbörsen gick upp. Arkivbild.
Stockholmsbörsen gick upp. Arkivbild.Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

På eftermiddagen kom Europeiska centralbankens (ECB) besked att det blir en dubbelhöjning av styrräntorna. Stockholmsbörsen låg då på minus, men vände upp igen efter räntebeskedet.

Banksektorn fick rejält med stryk under onsdagens ras och nedgången fortsatte på torsdagen. SEB, Swedbank och Handelsbanken backade 1,3–2,0 procent. Bara Nordea gick mot strömmen och steg 0,5 procent.

Bland storbolagen gick nätkasinobolaget Evolution bäst och steg 4,0 procent.

I andra änden återfanns Telia och SBB som sjönk 3,3 respektive 2,3 procent.

De ledande europeiska börserna hade också en bra dag. FTSE100-index i London gick upp 0,9 procent, DAX-index i Frankfurt ökade 1,6 procent och CAC40-index i Paris lyfte 2,0 procent.

I Schweiz tog Credit Suisse igen delar av onsdagens stora fall. Till en början rusade aktien 40 procent, den stannade till slut på närmare 20 procent plus.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.