Annons

Börsen slår rekord trots svacka

Trots en global konjunkturnedgång, geopolitisk oro i Mellanöstern, handelskrig mellan USA och Kina och risken för brexit utan utträdesavtal kretsar Stockholmsbörsen sedan några dagar på historiska rekordnivåer.
OMXS-index har sedan årsskiftet lyft 20 procent.
Ekonomi • Publicerad 20 september 2019
Stockholmsbörsen har slagit höjdrekord flera gånger i veckan. Arkivbild
Stockholmsbörsen har slagit höjdrekord flera gånger i veckan. ArkivbildFoto: Richard Drew AP/TT

Stockholmsbörsens OMXS-index har noterat flera historiska rekord under veckan. Och många tunga aktier har aldrig tidigare varit så högt värderade som de är just nu, om man jämför kurserna med de vinster som väntas.

Det så kallade P/E-talet, det vill säga aktiernas pris delat med vinsterna som väntas under kommande tolv månader, ligger för medelstora och stora bolag på Stockholmsbörsen just nu på 19, enligt SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall.

Annons

– Det är i nivå med topparna vi hade 2017, på historiskt höga nivåer, säger han.

Låga ränteläget driver på

Fast när det gäller OMXS30-index ligger P/E-talet betydligt lägre, på 15,4.

– Det är långt under gamla toppnivåer. Det hänger bland annat ihop med att du har en större andel banker i detta index och de är nästan på historiska bottennivåer, säger Lundevall.

Det låga ränteläget driver enligt Lundevall upp värderingen av så kallade defensiva aktier, inom telekom, hälsovård, livsmedel och fastigheter.

– Men skog, stål och de flesta verkstadsbolag ligger långt från sina gamla toppnivåer, så konjunkturoron speglas i pressade värderingar av så kallade cykliska aktier, säger han.

Bankerna är samtidigt förlorare på ränteläget, som pressar vinsterna i sektorn. Storbankerna har även problem med hård press från utmanare på bolånemarknaden och från den snabba digitala omställningen, som öppnar dörren för nya små spelare.

Mycket går mot bankerna

Penningtvättsproblemen, spekulation om en ny bankskatt och regleringsfrågor slår också hårt mot aktier i sektorn.

– Så det är rätt mycket som går bankerna emot just nu, säger Lundevall.

Martin Guri, chefsstrateg på mäklarhuset Kepler Cheuvreux, ser också låga räntor som huvudorsaken bakom börslyftet.

– Folk som vill ha avkastning, allt från privatpersoner till institutioner, måste då köpa mer riskfyllda tillgångar. Det gör aktier som tillgångsklass väldigt attraktiv, säger Guri.

Annons

Han tror att det kan komma bakslag.

– Börsen kan gå ned 10 procent vilken vecka som helst, absolut, säger han.

Tvivlar på Trump

Men han varnar småsparare att försöka tajma korta upp- och nedgångar och på längre sikt tror han på en fortsatt färd uppåt.

– Vinsterna fortsätter ticka på uppåt. Globalt väntas de gå upp med 8–10 procent nästa år. Då blir det nya "all-time-high" (historiska rekordnivåer), säger Guri.

Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Aktiespararna, har en mer negativ syn på utvecklingen framöver. Hans råd till oroliga småsparare är att sälja av en femtedel av börsexponeringen, för att minska riskerna i sparandet.

Malmqvist tvivlar bland annat på att USA:s president Donald Trump kan få ordning på handelskriget med Kina, vilket är en förhoppning som bidragit till att trycka upp börser runt om i världen på senare tid.

– Tittar jag tolv månader framåt, till september nästa år, tror jag att vi i bästa fall står på plus minus noll på börsen, säger han.

Joakim Goksör/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons