Annons

Börsen steg – men Ericsson rasade

Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan uppåt på bred front och det breda OMXS-indexet steg 1,0 procent. Telekomtillverkaren Ericsson var det stora undantaget, aktien rasade efter ett oväntat svagt resultat i bokslutet för 2019.
Börs • Publicerad 24 januari 2020
Stockholmsbörsen steg på fredagen. Arkivbild.
Stockholmsbörsen steg på fredagen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Av bolagen på OMXS30-listan hamnade samtliga utom två på plus. Ericssonaktien rasade med 5,8 procent trots en höjd utdelning. Bolagets vinst nådde inte upp till förväntningarna och bland bedömare ser man med oro på en inbromsning i Nordamerika och stigande kostnader.

Mest uppåt bland storbolagen drog mätteknikkoncernen Hexagon och låsbolaget Assa Abloy, vars aktier steg 2,7 respektive 2,8 procent.

Annons

Husbils- och husvagnstillverkaren Kabes aktie sjönk 3,2 procent efter en vinstvarning enligt vilken bolagets försäljning föll med 14 procent 2019 medan vinsten före skatt föll till cirka 150 miljoner kronor mot 201 miljoner ett år tidigare.

Tokyobörsen och Hongkongbörsen steg under natten till fredagen, trots oroande uppgifter om en fortsatt spridning av det så kallade coronaviruset i Kina, där myndigheter har satt ett tiotal städer i karantän.

Inte heller på de ledande Europabörserna hade viruset någon större negativ effekt. DAX-index i Frankfurt steg 1,4 procent, FTSE100-index i London ökade 1,0 procent och CAC40-index i Paris gick upp 0,9 procent.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons