Annons
Nyheter

Svagt uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen steg marginellt på torsdagen efter Riksbankens besked om ytterligare en räntehöjning. Det breda OMXS-indexet stängde på plus 0,3 procent.
Börs • Publicerad 24 november 2022
Bland vinnarna på torsdagen börs fanns vitvarujätten Electrolux. Arkivbild.
Bland vinnarna på torsdagen börs fanns vitvarujätten Electrolux. Arkivbild.Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

Kanske var det en lättnadsreaktion. Räntehöjningen på 75 punkter betyder att styrräntan nu ligger på 2,5 procent, den högsta sedan 2008, men från marknadshåll fanns farhågor om en ännu större höjning.

– En hel del räntedeskar pratade om 100 punkter och att det skulle bli en ännu större åtstramning. Då blir det en utandning: "Det blev inte värre än så här", säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.

Annons

OMXS30, som listar de mest omsatta aktierna, backade 0,2 procent. Sämst bland dem gick Assa Abloy och Astra Zeneca. Låsjätten tappade 1,1 procent och läkemedelsbolaget gick ned 1,0 procent.

Också de fyra storbankerna hade en dålig dag och stängde alla på minus. Nordea backade mest av dem, ned 0,5 procent.

Vinnare på OMXS30 var bland andra fastighetsbolaget SBB, upp 3,1 procent, och vitvarujätten Electrolux, som steg 2,6 procent.

På de ledande Europabörserna var det mestadels uppåt. Parisbörsens CAC40-index steg 0,4 procent och Frankfurtbörsens DAX-index ökade 0,8 procent. Londonbörsens FTSE-index stängde oförändrat.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons