Nyheter

Brand i gaslager utanför Falun – VMA utfärdat

Det brinner i ett gasollager i ett industriområde i Staberg utanför Falun sedan tisdagseftermiddagen. Ett VMA är utfärdat och folk i närheten uppmanas att hålla sig inomhus.
Brand • Publicerad 2 augusti 2022
Det brinner i ett gaslager utanför Falun. Arkivbild.
Det brinner i ett gaslager utanför Falun. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Vid 15-tiden bröt en fullt utvecklad brand ut i en lokal fylld med gasflaskor av olika slag. Utifrån har man hört flaskor explodera och räddningstjänsten har sedan dess haft flera enheter på platsen, där de följer branden på avstånd.

– Det pågår egentligen inga direkta släckningsinsatser för tillfället. Det rör sig om gasflaskor av olika typer av innehåll där inne som står inbäddade i varandra i stora stackar, och det gör att vi inte kommer åt allting, säger Magnus Jonsson på räddningstjänsten Dala Mitt.

Även en lastbil med gasoltuber började brinna i närheten. Vid klockan 21 brann det fortfarande i byggnaden, om än i mindre skala. Oro fanns för att lågorna skulle sprida sig till en större cistern med gasol men den risken är nu över.

– För våran del är det en statisk insats. Men riskområdet har minskat från 1 000 meter till 300 meter, något som vi räknar med att hålla under natten, säger Magnus Jonsson.

Ingen person ska ha kommit till skada i branden.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, är sedan 16-tiden utfärdat som innebär att alla som bor i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Riksväg 69 mellan Falun och Hedemora är avstängd och kommer att vara det under natten.

Rättad: En tidigare version angav fel veckodag i brödtext.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.