GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Brandmännens olika löner irriterar

De kämpar med samma svåra skogsbränder som de heltidsanställda brandmannastyrkorna, men får betydligt sämre ersättning. Deltidsbrandmännen går på andra avtal som inte reglerar uppdrag på annan ort, enligt arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting.
Bränder • Publicerad 24 juli 2018

En deltidsbrandman får ungefär 200 kronor i timmen, medan de som är heltidsanställda får omkring 400 kronor, inklusive traktamente och ob-ersättning, rapporterar Sveriges radio Ekot.

– Det är orimligt stora skillnader, och det väcker irritation, säger Magnus Sjöholm, ordförande i Brandmännens riskförbund till Sveriges radio.

Orsaken är att de två grupperna har olika avtal, förklarar Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på Sverige kommuner och landsting, SKL. Hon vill inte bekräfta att lönerna är väsentligt lägre, bara att avtalen skiljer sig åt.

– Det ska vara så, eftersom karaktären på anställningarna skiljer sig åt. Men när de åker iväg på uppdrag som de här så uppstår problem, säger hon.

Traktamenten och färdtid är oreglerade för deltidsbrandmännen, och ob-ersättningen är inbakad i lönen, förklarar hon. Situationen nu är extrem, och brandmännen gör ovärderliga insatser, påpekar hon.

– Dom ska givetvis ha skälig ersättning för det. Men de flesta räddningstjänster hanterar detta. Vi har gått ut med information där vi pekar på att detta inte är reglerat, och att man behöver ta ställning till det innan deltidsbrandmännen åker iväg på uppdrag, säger Jeanette Hedberg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.