Annons
Nyheter

Brittiska marinkåren deltog i skärgårdsövning

Brittiska marinkårssoldater har förmåga att hjälpa till att försvara Stockholms skärgård i ett krisläge.
Politik • Publicerad 8 maj 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M) besöker militärövningen Aurora 23 där svenska amfibiesoldater övar anfall med Royal Marines på Korsö i Stockholms skärgård under måndagen. I bakgrunden en stridsbåt 90.
Statsminister Ulf Kristersson (M) besöker militärövningen Aurora 23 där svenska amfibiesoldater övar anfall med Royal Marines på Korsö i Stockholms skärgård under måndagen. I bakgrunden en stridsbåt 90.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Precis här, i arkipelagen runt våra kuster, det är där de löser uppgifter i till exempel en kustförsvarsoperation, om det är någon som hotar oss, säger Sveriges marinchef Ewa Skoog Haslum.

Hon, statsminister Ulf Kristersson (M) och försvarsminister Pål Jonsson (M) var med på måndagen när ett svenskt amfibieförband övade tillsammans med Royal Marines i Stockholms skärgård, inom ramen för den stora försvarsmaktsövningen Aurora 23.

Annons

Skoog Haslum uppger att Sverige har flest öar i världen och att detta är hemmaplan för svenska amfibieförband, som har en unik förmåga att operera i en sådan miljö. Men även Royal Marines är duktiga på att operera i den miljön, tillade hon.

– Det här var en väldigt nyttig övning. Vi får se vilka för- och nackdelar vi har av varandras system, säger Skoog Haslum.

Storbritannien är ett av de länder som gett Sverige säkerhetsförsäkringar i väntan på Natomedlemskapet. Statsminister Kristersson understryker att Storbritannien har mycket tillgängliga förband som snabbt kan sättas in i en krissituation.

Att brittiska soldater är med i Aurora 23 är ett uttryck för stort engagemang för svensk säkerhet, enligt försvarsminister Pål Jonson.

Under Aurora 23 har även ett finländsk amfibieförband deltagit.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons