Brottsvinster ska bli lättare att komma åt
– Om det står två Ferraribilar i garaget hos en person som rör sig i kriminella kretsar, som inte har haft inkomster de senaste åren, där det finns skumma transaktioner på hans konton, och man kan göra det troligt att bilarna kommer från brottslig verksamhet – då kan vi ta dem, säger justitieminister Morgan Johansson (S) på en pressträff.
– Vi vet att är det någonting som gör ont för de kriminella är det just att man tar deras tillgångar som de tillgodogjort sig genom brott, säger han.
Justitie- och inrikesministern har tidigare meddelat att det är centralt för polis och åklagare att kunna ta brottsvinster. Men bestämmelserna som styr detta finns i dag i en rad olika författningar, och merparten av bestämmelserna är drygt femtio år gamla.
Bakgrund i brott
Regeringens utredare, justitierådet Petter Asp, presenterade på onsdagen en ny förverkandeform: självständigt förverkande av brottsvinster.
– Det innebär i korthet att brottsvinster ska kunna förverkas utan att de kan härledas till ett specifikt brott. Det ska räcka med att man kan visa att de har sin bakgrund i brottslig verksamhet, säger Petter Asp.
Det betyder alltså inte att personen behöver ha ett kriminellt förflutet eller någon annan närmare koppling till brottslighet, utan det handlar om själva egendomen.
Det blir upp till åklagare att bevisa om exempelvis en klocka för 200 000 kronor är ett föremål som kan förverkas. Det ska göras en generell bedömning som bygger på hur klockan hittades, vad personen har för inkomst, andra tillgångar på sitt konto eller dokumentation kring klockan. Nästan alla finansiella transaktioner kan spåras nuförtiden, påminner Petter Asp.
Tingsrätten får sedan ta ställning till om bevisningen håller. Beslutet kan överklagas till hovrätten. Polisen ska också kunna användas tvångsmedel som kroppsvisitation och husrannsakan i samband med utredningen.
– Avgörande kommer många gånger bli den finansiella utredning som kommer göras. Om den finansiella utredningen leder till att man når beviskravet så blir det upp till den enskilde att förklara sig, säger Petter Asp.
Utredaren trycker på att "brott ska inte löna sig".
– Det är sannolikt att kunna ta brottsvinster har preventiva effekter. Det är ofta brottsvinster som driver brottsligheten, säger han.
"Så fort som möjligt"
Morgan Johansson konstaterar att det är en stor utvidgning som föreslås av statens möjligheter. Han är nöjd med förslagen och meddelar att de kommer remitteras inom kort.
– Vi siktar på att få det här i kraft så fort som möjligt, säger justitieministern.
Petter Asp föreslår också ökade möjligheter att ta brottsvinster som motsvarar skada för någon annan, samtidigt som målsägandens ställning förstärks.
Tvångsmedlet penningbeslag föreslås också kunna användas vid alla brott – inte bara penningbrott som är fallet i dagsläget. Penningbeslag gör det möjligt att säkra pengar, från till exempel ett internetbedrägeri som finns på gärningsmannens bankkonto.
De nya reformerna föreslås träda i kraft den 1 juli 2023 och förslagen om självständigt förverkande ska även kunna gälla brottsvinster som kriminella fått före det datumet, enligt utredaren.
Utredningen och dess förslag är en del i regeringens 34-punktprogram mot gängkriminaliteten.
M vill gå längre
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell vill dock gå längre än regeringen. M vill genom omvänd bevisbörda också kunna förverka större summor pengar eller annan dyr egendom när de tillhör en person som dömts för gängrelaterad brottslighet. Det bör alltså bli upp till den enskilde att bevisa sin oskuld eller att var pengarna kommer ifrån, enligt partiet.
– Vi ska inte ge oss på laglydiga människor. Jag vill betona att vår mekanism handlar enbart om gängkriminella. Det är alltid en domstol som kommer fatta beslutet, precis som det fungerar i både Danmark och Tyskland, säger Johan Forssell.
– Därför befarar jag att om regeringens förslag skulle passera riksdagen skulle det inte bli så stora ändringar över huvud taget. Det här är ännu ett förslag som låter tufft men är svagt i verkligheten, fortsätter han.
Moderaterna tänker lägga fram sitt förslag i justitieutskottet.
Morgan Johansson ger dock inte mycket för att använda omvänd bevisbörda.
– Då får man olika regler för olika kategorier av brott. Det här verkar inte särskilt genomtänkt.
Fakta: Förslaget i korthet
Utredningen på 674 sidor lämnar bland annat följande förslag:
Ett nytt kapitel i brottsbalken och en ny förfarandelag införs. Avsikten är att regelverket ska bli tydligare, enklare och effektivare för att göra det möjligt att ta brottsvinster och brottsverktyg i större utsträckning än vad som i dag är möjligt.
En ny förverkandeform införs som innebär att det ska bli möjligt att ta brottsvinster från kriminella alldeles oavsett om det kan visas att någon har begått ett konkret brott.
Möjligheterna att säkra brottsvinster förbättras genom att ett nytt generellt tvångsmedel, penningbeslag, införs. Tvångsmedlet gör det möjligt att säkra pengar, från till exempel ett internetbedrägeri som finns på gärningsmannens bankkonto. Förslaget syftar till att säkerställa att en brottsvinst inte ska försvinna, utan i stället säkras för att sedan kunna förverkas.
Utredningen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 juli 2023.
Källa: Utredningen Ny förverkandelagstiftning, SOU 2021:100