Annons
Nyheter

Busch öppnar för att strypa bistånd till Turkiet

Vice statsminister Ebba Busch (KD) säger att regeringen öppnar för att dra in biståndet till Turkiet om inte "Kurdiska räven" fängslas eller lämnas ut till Sverige, rapporterar Aftonbladet.
Politik • Publicerad tisdag 22:32
Vice statsminister Ebba Busch (KD) säger att regeringen kan dra in biståndet till Turkiet om inte gängledaren "Kurdiska räven" lämnas ut till Sverige. Arkivbild.
Vice statsminister Ebba Busch (KD) säger att regeringen kan dra in biståndet till Turkiet om inte gängledaren "Kurdiska räven" lämnas ut till Sverige. Arkivbild.Foto: Oscar Olsson/TT

– Bistånd ska inte gå till länder som vägrar ta ansvar för sina medborgare, som utsätter svenska folket för terrorliknande handlingar och som försätter Sverige i ett otryggt läge, säger Busch till tidningen.

Hon säger att det är ett grundläggande förhållningssätt som regeringen tillämpar.

Annons

– Vi har talat klarspråk i andra frågor, nu får vi fortsätta hålla den linjen, även vad gäller medborgare oavsett vilket land de kommer ifrån.

I fjol gav Sverige ett bistånd till Turkiet på strax under 80 miljoner kronor, enligt biståndsmyndigheten Sida. I samband med den omfattande jordbävningskatastrofen gav Sverige också ett riktat bistånd på 550 miljoner kronor till Turkiet och Syrien, skriver Aftonbladet.

Flera av de senaste dödsskjutningarna kan kopplas till den "Kurdiska räven" som är en ledande person inom Foxtrotnätverket. Han gömmer sig i Turkiet och har också fått turkiskt medborgarskap.

Turkiet har vägrat lämna ut honom med hänvisning till det turkiska medborgarskapet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons