GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

C-politikern som hela Sverige vill ha svar från

Centerpolitikern Helena Lindahl kan avgöra om Stefan Löfven blir statsminister på nytt. Men hur hon kommer att rösta är fortfarande oklart. Tre andra riksdagsledamöter är också osäkra kort.
Politik • Publicerad 28 juni 2021
Centerpartiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl. Arkivbild.
Centerpartiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Helena Lindahl röstade för att fälla statsminister Stefan Löfven och januariavtalet 2019. Med Liberalerna gick ändå avtalet igenom och Löfven kunde bilda regering.

Men med L:s svanhopp till andra sidan är mandatfördelningen nu så jämn den kan bli, med en rösts övervikt för regeringspartierna och V och C: 175 mandat mot 174 för M, SD, KD och L.

Därmed har Helena Lindahl en avgörande position. Hon skulle kunna ge de borgerliga partierna majoritet. TT har sökt henne direkt och via partiets presstjänst, men hon har inte gått att nå.

"Där solen står"

Presstjänsten meddelar att hon fortsatt hänvisar till ett uttalande på Facebook från den 24 juni då hon antyder att hon ännu en gång kommer att rösta mot Stefan Löfven som statsminister. "Han har fått sin chans och utfallet har inte varit bra", skriver hon.

Men något rakt besked har Lindahl inte gett. I misstroendeomröstningen mot Stefan Löfven i måndags avstod Helena Lindahl från att rösta, det vill säga använde hon gul knapp, i enlighet med partilinjen.

– Hon hänvisar till sitt Facebookinlägg fortfarande. Det är där solen står, säger Centerpartiets pressekreterare Oscar Ljunggren.

Helena Lindahl representerar Västerbottens län och är näringspolitisk talesperson för C. Partidistriktets ordförande Mattias Larsson vill inte kommentera hennes agerande.

När Centerledaren Annie Lööf fick frågan i Agenda i söndags om hon kan påverka Lindahl så svarade hon att "Centerpartiet fattar gemensamma beslut" och att partiet fortsatt tror på en mittenlösning.

Föredrar Löfven

Även den tidigare Vänsterpartisten Amineh Kakabaveh, numera politisk vilde, och Emma Carlsson Löfdahl, tidigare Liberalerna, är osäkra kort. Båda lade ned sina röster i misstroendeomröstningen.

– Det är svårt för mig att tala om i dag hur jag kommer att rösta, säger Kakabaveh till TT.

Hon säger att hennes röst hänger på om den borgerliga sidan ser ut att få majoritet, samtidigt kommer hon inte "ersätta någon centerpartist" utan stå för sig själv.

– Det är inte önskvärt att det kommer en högernationalistisk regering. Det är jättesvårt, men jag föredrar såklart en regering med Stefan Löfven, säger Amineh Kakabaveh.

TT har också sökt Emma Carlsson Löfdahl, som lämnar sin plats i riksdagen den 1 augusti. Hon tänkte först lämna sitt uppdrag vid årsskiftet men har sagt att hon haft svårt att känna sig motiverad inför höstens riksdagsarbete.

Även Sara Heikkinen Breitholtz från Socialdemokraterna utgör ett frågetecken. I mitten av december körde hon in i en buss i Kungsbacka. Heikkinen Breitholtz har sjukskrivits, men hennes plats i riksdagen har inte ersatts.

Hon var frånvarande under måndagens misstroendeomröstning.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.